Om familjedaghemmet

Hos oss får ert barn hemlagad mat, väldigt mycket utevistelse och små barngrupper i hemmiljö.

Vi är fyra dagbarnvårdare som jobbar med barn i åldrarna 1-5 år, i våra hem. Vi har ett nära samarbete och träffas varje dag. Vi tycker att naturen är vårt viktigaste klassrum och har gått en utbildning hos Naturskyddföreningen och blivit Snokledare. Tillsammans med barnen snokar vi runt i skog och mark och upptäcker allt från knoppar till vart en Tordyvel trivs bäst. I från många ställen hör vi barnen ropa "snok snok" vilket innebär att de hittat något de vill visa oss andra.

Trygg och kärleksfull miljö

Barnen vistas i en trygg och kärleksfull hemmiljö där de möts av samma ansikte varje dag. Varje dagbarnvårdare har fyra till sex barn i sin grupp. Detta skapar en nära relation till familjen, framför allt till barnet. Vi ser och möter barnen varje dag och de har stora möjligheter att själva kunna påverka sin vardag. Eftersom ni möts av samma person vid lämning och hämtning kan ni få en detaljerad återkoppling av dagens händelser.

Om ni vill ge ert barn en trygg, kärleksfull, frisk och utvecklande förskoletid är ni varmt välkomna att söka plats hos oss. Det är viktigt att ni skriver att ni önskar familjedaghem på ansökan. Denna ansökan kan ni skicka in så snart ni har bestämt er, det gör inget om det är flera månader kvar. Våra dörrar står alltid öppna och ni är alltid varmt välkomna att besöka oss!

Vi är väldigt flexibla och tar vara på dagen

Utevistelsen är väldigt viktig för oss och vi klär oss efter väder. Vi är ute så mycket som möjligt, gärna hela dagarna. Skogen är en fin lekplats och barnen får lära sig att vara rädda om miljön. De får på ett naturligt sätt träna sina motoriska färdigheter. Tack vare att vi är ute så mycket håller vi oss friska och glada, både barn och personal. Vi möts varje dag, på olika lekplatser, i skogen, på stranden och i pulkabacken. Det ger en god lokalkännedom och många tillfällen att träna trafikvett.

Vi är i lokalen

En dag i veckan är vi i lokalen. Där arbetar vi med olika projekt.  Vi har storsamlingar där vi sjunger, läser och diskuterar. Detta leder till att barnen får träna på att lyssna på varandra och prata inför grupp. Denna dagen får vi mat från skolan som vi äter tillsammans. Vi pysslar, bakar, leker och har gymnastik. Vi har en lekplats/grillplats precis utanför dörren så där tillbringar vi också mycket tid.

Vi lagar själva vår mat

Det är viktigt för oss att erjuda en näringsrik och varierad kost.Tilll skillnad från förskolorna bestämmer vi själva vad vi vill servera och vi använder inte lättprodukter. Vi är noga med att det skall vara en varierad kost tillagad av råvaror av god kvalitet. Ett av våra mål är att skapa en lugn och harmonisk stund runt matbordet där alla bjuds in till samtal. Detta är en av våra mysigaste stunder på dagen!

Vi prioriterar den fria leken

Vi vet hur viktig den fria leken är för att barnen skall kunna bearbeta sin vardag och utveckla sina sociala färdigheter, därför prioriterar vi den. Den fria leken ger barnen möjlighet att bland annat utveckla sin fantasi, lära sig att respektera varandra, konflikthantering, ta ansvar och att alla har rätt att tycka olika.

Vi arbetar efter samma läroplan som förskolan och dokumenterar genom bilder och digital individuell utvecklingsplan, iup.