Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Bilpool och samåkning

Har du någon gång ställt dig frågan - hur ofta använder jag bilen egentligen? Om du inte kör varje dag, eller åtminstone inte skulle behöva göra det, har du mycket att vinna på att gå med i en bilpool eller samåka istället för att äga en egen bil.

En bilpool kan även vara ett bra alternativ istället för att skaffa ytterligare en bil i familjen.

Vad är en bilpool?

Bilpool innebär att flera personer gemensamt använder sig av ett antal bilar. På det viset betalar var och en bara för bilen när de använder den. En bilpool kan antingen fungera som ett kooperativ där alla hjälps åt att sköta bilarna, eller vara en tjänst som köps av ett företag. I kommersiella bilpoolstjänster är det vanligt med system där bilen bokas via Internet.

Hur man låser upp bilen

Du låser upp bilen med ett smartcard eller med mobiltelefonen och körningen hamnar automatiskt på månadsfaktura. En del bilpooler erbjuder olika typer av bilar och finns ibland i flera städer. Det kan vara bra ifall du behöver en större bil eller tar exempelvis tåget till en annan stad och behöver bil där.

Att ha tillgång till bilpoolsbilar är som ett mellanting mellan att äga egen bil och att hyra bil vid enstaka tillfällen.

Miljöbilspool i Lerum

Miljöbilspool öppen för allmänheten finns i Lerums centrum.
På länken bil

Bild på pulkaåkareFoto: Anna Rehnberg. Samåkning

Om du inte har möjlighet att vara med i någon bilpool kan samåkning vara en bra idé. Kolla på jobbet om det är fler än du som kör samma väg som du varje dag. Åker ni tillsammans kan ni effektivt spara både pengar och miljö. Det finns också flera samåkningstjänster på Internet och sociala media där du själv kan erbjuda andra att samåka med dig, eller söka andra att samåka med. Varför inte ge det ett försök, se exempelvis länkar längst ner på sidan eller sök med ord som "samåkning" och "skjutsgrupp".

Lerum kommun reser tillsammans

Lerums kommun antog 2008 en resepolicy gällande de anställdas resor i tjänsten. Syftet med resepolicyn är hålla kommunens miljöbelastning från tjänsteresor så låg som möjligt. I resepolicyn anges bland annat att då resor med bil måste göras i tjänsten ska man i första hand använda miljöbil och samåka. Flera av kommunens enheter har idag ett antal bokningsbara miljöbilar att tillgå för resor i tjänsten.