Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Cykla och gå

Ofta är det vanans makt som gör att vi tar bilen korta sträckor. Att ersätta korta bilresor med att gå eller cykla är ett bra sätt att förbättra hälsan och spara såväl miljön som pengar.

50 procent av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Samtidigt är bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen 35 procent högre de första fem kilometerna. Att cykla eller gå drar däremot ingen energi, orsakar inga föroreningar, bullrar inte och tar liten plats. Detta innebär att det har stor betydelse för miljön om vi kan ersätta en del av de korta bilresorna med att cykla eller gå.

Mer motion och bättre hälsa

Att gå eller cykla är ett smart sätt att minska stillasittandet och förbättra din hälsa samtidigt som du transporterar dig. Genom att cykla och gå regelbundet får du en starkare kropp, minskar risken för hjärt- och kärlproblem och du vistas utomhus.

Sparade pengar

Om du börjar cykla och gå regelbundet, istället för att köra bil, kommer du också att märka att det blir pengar över som du annars skulle ha lagt på bränsle. Kostnaden för att cykla är beräknad till cirka 4–5 kronor per mil, inklusive kapitalkostnader. Motsvarande kostnad för att köra bil är cirka 20 kronor per mil. Dessutom slipper du parkeringsavgifter, och riskerar inga parkeringsböter.

Cykelvägnätet i Lerum

I Lerums kommun finns det cirka 94 km cykelvägar. Såväl turister som Lerumsbor som vill upptäcka kommunen på cykel är varmt välkomna att hämta Besökskartan på medborgarkontoret KomIn på Bagges Torg i Lerum, eller ladda hem den genom att trycka på länken Besökskarta under rubriken Ladda hem nedan. På Besökskartan är cykelvägnätet markerat.

Cykelreseplaneraren

Hitta snabbaste, lättaste eller minst backiga vägen att cykla dit du ska i Lerums kommun med omnejd. Gå in på Cykelreseplaneraren, länken hittar du längst ner på sidan, där du kan välja en väg som passar din körstil. Du hittar olika färdvägar i hela Göteborgsregionen. Gå in och testa en resrutt till ditt resmål och pröva olika förutsättningar, så blir det ännu roligare att sen välja cykeln som färdmedel.

Elcyklar

En elcykel driver enbart när man trampar. Elmotorn hjälper till upp till 25 km/h. Vill man cykla snabbare trampar man som vanligt. Elassistansen ger bäst hjälp i uppförsbackar. En laddning kan räcka fem-sex mil beroende på körsätt. Elcykeln laddas i vanligt vägguttag, precis som en mobiltelefon. Ett tips när du ska köpa elcykel är att fråga om garantier, service och reservdelar. Nedan ser du länkar till några testade elcykelmodeller.                           

Lerums kommun cyklar och går

Lerums kommun antog 2008 en resepolicy gällande de anställdas resor i tjänsten. Syftet med resepolicyn är hålla kommunens miljöbelastning från tjänsteresor så låg som möjligt. I resepolicyn står det bland annat att lokala tjänsteresor, kortare än två km, i första hand ska utföras till fots eller cykel. För att underlätta för kommunens anställda att cykla i tjänsten finns det på många enheter tjänstecyklar till förfogande.

Cykelluftstationer

Lerums kommuns sida om cykelluftstationer>>