Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Miljöbilar och elbilar

Miljöbilar släpper ut mindre koldioxid än andra bilar. Många miljöbilar går på andra bränslen än traditionell bensin och diesel. Fordonsgas och etanol är vanliga bränslen för miljöbilar och finns tillgängligt i kommunen. Elbilar har inga avgasutsläpp alls.

El- och hybridbilar

En elbil har enbart elmotor och batterier som kan laddas medan en hybridbil har både förbränningsmotor och en elmotor. Vissa hybridbilar går att ladda via eluttag och kallas då plug-inhybrider. Andra hybridbilar låter förbränningsmotorn ladda elbatterierna.

De flesta elbilar klarar minst 15 mil på en laddning, vissa modeller närmare 50 mil. Beroende på körstil, hastighet och utetemperatur kan körsträcka på en laddning variera. 

Ladda elbil

Vanligast är att ladda när bilen står hemma men det finns också laddstationer vid exempelvis besöksmål och arbetsplatser. En elbil behöver cirka 2 kilowattimmar el per mil. Det bästa är att ladda via en så kallad laddbox.

Hur snabbt det går att ladda beror på hur mycket el som matas fram, hur mycket el som bilen kan ta emot och utetemperaturen. Det räcker om bilen blir tillräckligt laddad för att klara nästa dags körning. Den behöver inte bli fulladdad varje gång. Det är snarare en fördel för batteriets hållbarhet om man undviker att ladda fullt varje gång. 

Eftersom de flesta bilar står parkerade långa perioder räcker det att ladda med tio ampere. Då får bilen 2,3 kilowattimmar per timma. Tio ampere till elbilsladdning klarar de flesta utan att behöva höja elabonnemanget. Är det däremot flera bilar i exempelvis en garagelänga behöves nya kablar och med stor sannolikhet ett större elabonnemang för att bilarna ska laddas säkert.

Laddning med vanlig stickproppskontakt ska undvikas. Den tekniken är inte avsedd för sådan belastning som elbilsladdning innebär.

Byta bil?

Ett sätt att minska trafikens miljöbelastning, även om man av olika skäl inte har möjlighet att ställa bilen, är att byta sin bensin- eller dieseldrivna bil mot ett miljöfordon eller eldrivet fordon. Ett miljöfordon släpper ut mindre miljö- och hälsofarliga ämnen än en traditionell bil. Dessutom är fordonsskatten och oftast bränslekostnaderna lägre. Elbilar har mycket låga driftskostnader. Själva elbilen har inga avgasutsläpp alls men elen har viss miljöbelastning beroende på hur den producerats. I Sverige kommer ungefär hälften av all el från förnybara källor vilket gör att en elbil har mycket lägre klimatpåverkan än en fossilbränsledriven bil.

Gas- och etanoltankställen i Lerums kommun

I kommunen finns ett gastankställe och sju etanoltankställen.

 Drivmedel

Tankställe

Var?

Biogas/Naturgas       Fordonsgas        Aspedalen, Lerum
Etanol Shell Hulanmotet, Lerum
Etanol ST1 Aspedalen, Lerum
Etanol Preem Lerum
Etanol Preem Flodamotet, Floda
Etanol Statoil Flodamotet, Floda
Etanol Preem Gråbo

 

Offentliga laddningsplatser

På flera besöksparkeringar intill våra torg och idrottsanläggningar finns möjlighet att ladda elbil.

Klicka här för att läsa om våra laddplatser i Lerum.

Lerums kommun kör el- och miljöbilar

Lerums kommun har ett 50-tal elbilar som används tillsammans med gas- och etanolbilar samt mycket bränslesnåla bensin- och dieselbilar i våra verksamheter.