Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Vägägare, väghållare, vägsamfällighet

Väghållare eller vägägare är den som är juridisk ägare till vägen men den som sköter och underhåller vägen kan vara någon annan. I Lerums kommun sköter Sektor samhällsbyggnad de flesta vägarna i tätorterna. Utanför tätorterna sköts de flesta vägarna av vägsamfälligheter.

I Floda, Annekärr samt Sjövik är fortfarande vägföreningen ansvarig väghållare men Lerums kommun sköter driften. I Floda och Sjövik pågår arbetet med att avveckla vägföreningen för att kommunen ska kunna ta över väghållaransvaret.


Trafikverkets ansvar gäller för de stora genomgående vägarna som E20 och vissa andra vägar, till exempel väg 190, Härskogsvägen, Olofstorpsvägen del av Jonseredsvägen och Gråbovägen.

  • Kommunens väghållaransvar gäller vägar enligt detaljplan.
  • Trafikverkets ansvar gäller för de stora genomgående vägarna som E20 och vissa andra landsbygdsvägar till exempel väg 190, Härskogsvägen, Olofstorpsvägen och Gråbovägen.
  • Vägföreningar och vägsamfälligheter ansvarar för vissa mindre vägar.

En vägförteckning över drift och ägande på alla namnsatta vägar i Lerums kommun finns att ladda ner nederst på sidan, se under Ladda hem.

Floda vägförening
floda.vagforening@gmail.com
www.klubben.se/FLODAVAGFORENING
Kontakt: Hans Sandberg
Enbärsvägen 32
448 37 Floda
0707-98 83 72

Sjöviks vägförening
www.sjoviks-vf.se
info@sjoviks-vf.se
Kontakt: Sjöviks vägförening
c/o Jeanette Calvert
Bokövägen 2
443 45 Sjövik

Annekärrs vägförening
Kontakt: Göran Bunner
Östra Annekärrsvägen 27
443 72  Gråbo

Trafikverket
0771-921 921