Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Klipp häcken - du kan rädda liv

Hör du till dem som har en för hög och skymmande häck utåt gatan eller trottoaren?

Klipp häcken - du kan rädda liv!

Små barn syns inte om häcken är för hög! 

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar. Några enkla åtgärder före och under sommaren kan rädda liv! Du som har hörntomt, tomt intill gata eller utfart mot gata är skyldig att se till att klippa häcken för att ge fri sikt.

Vi vill därför uppmana fastighetsägare att medverka till ökad trafiksäkerhet genom att klippa häck, träd eller annan siktskymmande växtlighet på sina tomter. Observera att de beskrivna typfallen inte alltid kan tillämpas. Ytterligare anvisningar finns att läsa i broschyren "Klipp häcken" och i kommunens lokala föreskrift för gaturenhållning, under rubriken Ladda hem.

Du som har tomt intill gata

tomt intill gata

Buskar eller träd som sträcker sig ut över tomtgränsen bör lämna fri höjd vid

gångbana

minst 2,5 meter

cykelväg minst 3,2 meter
körbana minst 4,6 meter

 

Du som har hörntomt

hörntomt

För dig som har hörntomt gäller att växtligheten inom den så kallade sikttriangeln inte ska vara högre än 80 centimeter över gatuplanet. Detta gäller tio meter åt vardera hållet från gatukorsningen.

 

De flesta buskar och träd kan beskäras under alla årstider med några få undantag, till exempel björk och lönn. Dock sker beskärningsarbetet lämpligast under vinterhalvåret.