Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst är en möjlighet när du inte kan resa med allmänna kommunikationer på egen hand

Tåg, flyg, bussar och båtar anpassas kontinuerligt så att personer med olika typer av funktionsnedsättningar ska kunna resa på egen hand. Rullstolslyft och rullstolsplatser finns på de flesta tåg och man kan beställa kostnadsfri ledsagning om man behöver hjälp till och från tågen.

Rätt till riksfärdtjänst

För att kunna beviljas tillstånd till riksfärdtjänst krävs att:

  • Du ska vara folkbokförd i Lerums kommun
  • Din funktionsnedsättning ska vara så pass stor och varaktig (minst sex månader) att du behöver resa på ett särskilt kostsamt sätt. Detta innebär att du inte ska kunna resa självständigt med allmänna kommunikationer med den service transportföretag kan ge.
  • Ändamålet med resan ska vara rekreation eller fritidsverksamhet.

Riksfärdtjänst gäller för resor utanför färdtjänstområdet, men inom Sverige.

Tillstånd till riksfärdtjänst ges i första hand för resor med tåg, buss, flyg eller båt tillsammans med ledsagare. Det innebär att kommunen ersätter reskostnaden för den person som måste följa med för att resan ska kunna genomföras.

Om du inte klarar att resa med tåg, buss, flyg eller båt, trots hjälp av en ledsagare, kan du ha rätt till resa i taxi eller specialfordon. Resor i taxi och specialfordon samordnas. Det betyder att man reser tillsammans med andra personer och att fordonet därför inte alltid åker den kortaste vägen.

Innan du ansöker bör du själv ta reda på vilken handikappanpassning och service som finns på de allmänna kommunikationer som går till resmålet.

Så här gör du för att ansöka

  • Fyll i ansökningsblankett för riksfärdtjänst.
  • På begäran kan du behöva komplettera din ansökan med ett aktuellt läkarutlåtande.
  • För att få ett så bra underlag för beslutet som möjligt kan det innebära att vi kontaktar dig personligen, antingen via telefon, besök hos oss eller hemma hos dig.
  • Vi behöver ha din ansökan minst 2 veckor innan avresedag, gärna tidigare. Under vissa perioder, till exempel inför större helger, behöver vi din ansökan ännu tidigare.

Du får alltid ett skriftligt beslut.