Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Kollektivtrafik

Genom att resa kollektivt minskar vi utsläpp, buller och trängsel i vår närmiljö. Den kollektiva resan ger dessutom möjlighet till såväl en hälsosam promenad eller cykeltur till stationen/hållplatsen, som en stunds avkoppling under själva resan.

Flexlinjen

Flexlinjen är öppen för alla och passar dig som:

 • inte har någon tid att passa
 • vill att bussen kommer närmare än annan kollektivtrafik
 • vill åka utan byte inom ett flexlinjeområde.

Flexlinjen går inte efter en fastställd tidtabell utan du ringer och beställer din resa. Bussen stannar bara på platser där någon bokat på- eller avstigning. I Lerum finns tre flexlinjer som alla får åka med. De kör alla helgfria vardagar mellan följande klockslag:

 • Flexlinjen Floda-Lerum C, klockan 8–18
 • Flexlinjen Gråbo-Lerum C, klockan 9–16
 • Flexlinjen inom Lerums tätort, klockan 7–18

Sista turen startar alltid en timme före utsatt sluttid.

Så här gör du för att åka med Flexlinjen

 1. Du anmäler dig till flexlinjen genom att ringa kundcenter KomIn 0302-52 10 00. Du kan även klicka här för att anmäla dig direkt på webben >> 
  När du är registrerad kan du se dina bokningar och avboka via webbplatsen och appen Västtrafik Boka resa.
 2. Du beställer en resa senast en timme innan planerad avfärd på telefon 0771-91 90 90. Passa på att boka återresa samtidigt för att minska risken att det är fullbokat när du ska tillbaka.
 3. Vid beställning får du en plats på en tur. Du får en ungefärlig avgångstid, för att Flexlinjen ska kunna planera bästa möjliga rutt som gör att så många som möjligt kan åka med. 15 minuter före den ungefärliga avgångstiden du har fått vid bokning får du ett samtal med besked om den exakta avgångstiden. Det är viktigt att du anger rätt telefonnummer vid bokning.

Vad kostar det att åka med Flexlinjen?

Priset för resan är detsamma som i övrig kollektivtrafik. Du betalar med Västtrafiks biljetter.

Du som har färdtjänst

När du får ditt färdtjänsttillstånd blir du automatiskt anmäld till Flexlinjen. Det går bra att använda Flexlinjen för resor till sjukvård och behandlingar. Då kostar resan som en vanlig flexlinjeresa. Men behöver du ytterligare service som hjälp till och från dörren, hjälp att bära kassar eller liknande är det färdtjänst du ska boka. Den typen av service ingår inte i Flexlinjen.

Under ladda hem nedan finns en broschyr om Flexlinjen med kartor över flexlinjeområden och mötesplatser.

Tågtrafik

Pendeltåg trafikerar mellan Göteborg och Alingsås. Pendeltågsstationer finns vid Aspen station, Aspedalens station, Lerums station, Stenkullens station, Floda station och Norsesunds station. Pendelparkering för bilar och cyklar finns vid samtliga stationer. Till ett flertal pendeltågstationer finns anslutande busstrafik.
Tidtabeller finns att hämta på kommunens kundcenter KomIn, Bagges Torg i Lerum.
Du kan planera din resa via Västtrafiks hemsida, www.vasttrafik.se

Busstrafik

Regionala busslinjer trafikerar mellan Sjövik/Gråbo - Göteborg, Tollered/Floda-Lerum - Göteborg och Floda/Tollered - Alingsås. Lokala busslinjer och tätortstrafik trafikerar mellan och inom de olika kommundelarna Lerum, Floda och Gråbo. Nattbussar trafikerar fredag och lördag natt. Tidtabeller finns att hämta på kommunens kundcenter KomIn, Bagges Torg i Lerum. Du kan planera din resa via Västtrafiks hemsida, www.vasttrafik.se

Närtrafik

Närtrafik är en service för dig som bor en bit från ordinarie busslinjer. Trafiken går till den del av tätorterna, Lerum, Floda, Gråbo eller Sjövik som ligger närmast din bostad. Närtrafiken är knuten till speciella områden i kommunen som ligger mer än en kilometer från närmaste tåg- eller busslinje.

Resenär som åker med Närtrafiken betalar som för en enkelbiljett för vuxen i kollektivtrafiken eller giltigt periodkort. Se broschyren "närtrafik" längst ned på sidan. Resan förbeställs på telefon 020- 91 90 90.

K2020

K2020 är en långsiktig strategi för kollektivtrafiken i Göteborgsregionen och omfattar en översyn av kollektivtrafiken i regionen i samverkan mellan Göteborgsregionens kommunalförbund, Västtrafik, Vägverket, Banverket och Västra Götalandsregionen.
Den långsiktiga visionen för Göteborgsregionen som en attraktiv, hållbar och växande region förutsätter en attraktiv kollektivtrafik med ett kraftigt ökat antal resande. Målet med K2020 är att år 2025 ska andelen resor som görs med kollektivtrafik ha ökat till 40 procent.

Lerums kommun åker kollektivt

Lerums kommun antog år 2008 en resepolicy gällande de anställdas resor i tjänsten. Syftet med resepolicyn är hålla kommunens miljöbelastning från tjänsteresor så låg som möjligt. I resepolicyn står det bland annat att vid resa inom landet ska i första hand tåg och i andra hand buss väljas som färdsätt. Det vill säga att kollektivtrafik ska utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt.

Tidtabeller och priser

För mer information om tidtabeller och priser kan du ringa till Tidpunkten på telefon 0771-41 43 00 eller gå in på Västtrafiks hemsida, www.vasttrafik.se