Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Om Barnfestivalen

Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun 2025. Barnfestivalen är en del i att nå det målet. Självklart tycker vi! Barnfestivalen är ett stort evenemang och vi tänker hållbart i alla delar, som materialval, transporter och mat.

Barnfestivalen jobbar för långsiktig hållbarhet, ekologisk, ekonomiskt, socialt. Vi vill att medarbetare, besökare, deltagare, samarbetspartners och sponsorer arbetar hållbart genom sina val av utbud, produkter, transporter med mera. Vi vill att du som besökare och deltagare ska inspireras till ett hållbart tänkande. Därför har vi valt att lyfta fram hälsosamma fritids- och kulturaktiviteter.

Vi har också valt att stödja lokala organisationer och verksamheter för att stärka den sociala hållbarheten. Program­punkterna har valts för att stärka det lokala förenings-och kulturlivet. Kulturaktörer och etablerade kulturinstitutioner medverkar också på Barnfestivalen.

Hela programmet läggs upp här i juli och i augusti kommer alla i Lerums kommun också få en barnfestivalbilaga hem i brevlådan. Bilagan kommer också att finnas på biblioteken i Lerum och KomIn, Lerums kundcenter.

Blinkis - en välkänd symbol

Redan vid första årets genomförande insåg vi arrangörer att det behövdes en särskild symbol för barnfestivalen. Vi behövde något att skylta som barn och vuxna lätt kunde känna igen.

Vi bad därför Viktoria Esko som är illustratör att ta fram en festivalsymbol. Ganska snabbt kom vi fram till att en klok uggla kunde vara en bra symbol för festivalen.

Ugglan behövde ha ett namn och då tillfrågade man förskolebarn som fick lämna in olika namnförslag till en jury. Här hade fantasin inga gränser och många förslag strömmade in. Tillslut kunde juryn enas om förslaget Blinkis som kommer sig av att ugglan faktiskt blinkar i symbolbilden.

Nu är det fjärde året Blinkissymbolen används i marknadsföringen av festivalen och på hänvisningsskyltar inom festivalområdet.

Blinkis är nu en välkänd symbol – stor som liten.

Samverkan

Att arrangera en stor festival som Barnfestivalen kräver samverkan mellan ett stort antal aktörer. Bland annat samverkar Barnfestivalen med ett stort antal etablerade kulturinstitutioner. Samverkan sker också med Kultur i väst som ger arrangörsstöd. Festivalen har också en huvudsponsor i Sparbanken Alingsås.