Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Växtrum i Lerum

Häng med på en viktig resa. Fem år i rad har vi skapat två nya växtrumsplatser kring Säveån i centrala Lerum. 2020 års Växtrum blir annorlunda. Vi vill hjälpa pollinerarna i stor skala, och vi vill att du är med. Vi kallar det Växtrum earth square meter, en kampanj vi gör tillsammans med årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin. Konkret handlar det om att göra om en hårdgjord yta eller icke-blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen. Som namnet avslöjar rör det sig om en yta på ungefär en kvadratmeter.

Kampanjen handlar om att sätta fokus på något viktigt, ge kunskap och inspiration till nytta för framtiden. Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med på den här resan. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården.

Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur en Växtrum earth square meter kan se ut. Den kan ha olika form, höjd och färg. Här finns alla chanser att odla i något oväntat återbrukat eller i en pallkrage, med växter i alla färger eller bara en färg. Ta vad du har. Huvudsaken är att insekter och pollinerare får blommor att besöka. Under vintern och våren kommer det mer inspiration, tävling och aktiviteter kring earth square meter. Häng med! 

Extra satsning för barn och unga

Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Växtrum tar tillsammans med vetenskapscentret Universeum fram utbildningsmaterial för pedagoger att använda i undervisningen, kopplat till earth square meter, biologisk mångfald och pollination. Barn och elever kan tillsammans göra sina earth square meters och få skolgården att blomma och surra.

– Jag tyckte det lät spännande och kontaktade Växtrum och hörde om mina elever i sexan skulle kunna jobba med earth square meter. Då fick jag veta att det skulle komma ett helt paket riktat till skolan. Det var kul att någon hade tänkt samma tanke som jag på ett annat håll. Så självklart ville jag vara med. Jag gillar att arbeta med aktörer utanför skolan, för jag tycker det är viktigt att knyta ihop skola och omvärld/samhälle. När jag presenterade idén för mina elever ropade de spontant i kör: JAAAAA!!! Så de är väldigt taggade och redo att dra igång, säger Linda Lindberg, lärare på Torpskolan i Lerum.

Utbildningsmaterialet hittar du under ladda hem, längre ner på sidan.

Återblick från 2019 års Växtrum

Naturens scener - Årets växtrumslåt 2019

Samtal i Solens öga

Ett samtal om engagemang, delaktighet, hållbarhet och att växa som människa.

Växtrum

Växtrum är namnet på Lerums kommuns gröna evenemang och tar sitt avstamp i kommunens vision; Lerum - Sveriges ledande miljökommun 2025.

Evenemanget Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Växtrum - Årets samhällsbyggare 2018

Priset delades ut i tuff konkurrens under Stora samhällsgalan i maj. Stort grattis och tack alla växtrumsdeltagare, växtrumsdesigners, partners, medarbetare, politiker, projektledare och initiativtagare Mattias Christenson som gjort det möjligt.

Juryns motivering: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Giardino Segreto - Växtrumslåt 2018

Lyssna på Växtrumslåten Giardino Segreto. Text och musik av Växtrums projektledare Mattias Christenson, framförd av Klara Wising och Martin Dahlgren, filmad av kommunikatör Mattias Jansson.

Platserna

Platserna vi har valt ut ligger i centrala Lerum. De har skiftande karaktär och förutsättningar, men är cirka 500 kvadratmeter.

Från tidigare års evenemang står sex Växtrum klara, Aspens sol av Gunnel Carlsson, Snödroppslunden av Gerben Tjeerdsma, Aluddengläntan, designad Hannu Sarenström, Brobackenslänten signerad Simon Irvine, Frödingslunden av André Strömqvist och Nyebrotäppan med Karin Berglund.

Växtrumsplatserna ligger i närheten av ett promenadstråk som sträcker sig längs med Säveån, som flyter genom Lerums centrum och ut i sjön Aspen. En lummig, vacker promenadväg på cirka 3,6 kilometer.

Växtrumsdesigners

För att förverkliga Växtrummen samarbetar vi med erfarna trädgårdsexperter. Genom åren har följande experter skapat magi och oaser; Cecilia Liljedahl, Anders Stålhand, Mona Holmberg, Peter Englander, Gunnel Carlson, Gerben Tjeerdsma, Karin Berglund, André Strömqvist, Hannu Sarenström, Simon Irvine. Deras huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budget, tolka och utforma ett unikt, spännande rum. Det praktiska arbetet görs av två lokala arbetslag med invånare som Växtrumsdesignerna väljer ut efter uttagning och arbetsleder.

Arbetslag

Under våren skapas Växtrummen under deltagarnas flitiga fingrar. Varje arbetslag består av 10-20 personer som skapar trädgårdsmagi under Växtrumsdesignerns ledning. Lagen får vi fram genom en uttagning, där trädgårdsstjärnorna får chans att sätta samman ett bra och väl mixat arbetslag. Vi vill nå representation ur flera perspektiv, kön, bostadsort, ålder med mera.

Sedan i början av juni står årets Växtrumsplatser klara att visas upp för allmänheten. Ett antal aktiviteter i trädgårdsanda går av stapeln under sommaren. Alla Växtrumsplatserna blir trevliga besöksmål under hela växtsäsongen.

Samarbetspartners

Att knyta samarbete med intressanta företag som vill vara med, är en viktig del i upplägget. Dels för att finansiera delar av evenemanget, men också för att etablera långsiktiga relationer som kan stödja och utveckla evenemangstanken. Evenemanget marknadsförs både internt och externt.

Följ arbetet på Växtrums webbplats, länken hittar du nedan.