Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Besök våra trädgårdar

Växtrum från idé till unikt koncept. Hur kan en kommun skapa ett hållbart samhälle på ett unikt sätt? Kom till oss i Lerums kommun så delar vi med av oss av hur vi jobbar. Du finner informationsmaterial längst ned på sidan.

År 2015 skapade vi det unika konceptet Växtrum i Lerum. Idén är att utveckla glömda och gömda platser i centrala Lerum och göra dem till inspirerande och engagerande växande rum. Varje år samarbetar vi med ett par av Sveriges främsta trädgårdsdesigners som med given budget och yta formger två nya växtrum. Varje plats skapas sedan tillsammans med ideellt arbetande invånare. I evenemanget har vi också aktivt stöd från det lokala näringslivet.

Växtrum är ett sätt att visualisera och synliggöra kommunens vision – att bli Sveriges ledande miljökommun 2025. I Växtrum genom engagemang, kunskap, medskapande och inspiration.

Växtrum inspirerar

Var kan du hitta unika oaser designade av Sveriges trädgårdselit? Jo, i Lerum. Växtrums idé är att utveckla centrala platser och göra dem till inspirerande och engagerande växande rum. Ett arbete som leds av några av Sveriges absolut främsta trädgårdsdesigners tillsammans med arbetsgrupper som består av kommuninvånare.

Sedan 2015 växer två nya platser fram per år. 2018 kan vi presentera åtta Växtrumsplatser med helt olika karaktärer, signerade Simon Irvine, Hannu Sarenström, Karin Berglund, André Strömqvist, Gunnel Carslon, Gerben Tjeerdsma, Mona Holmberg och Peter Englander. Växtrum i Lerum är en del i kommunens vision att bli Sveriges ledande miljökommun. Platserna ligger utefter en vacker promenadslinga på 3,6 kilometer längs Säveån i centrala Lerum, och är spännande besöksmål under hela året.

Sedan starten har vi tagit fram vår egen fröpåse, varje år. En lättodlad nyttoväxt som vi delar ut på tågstationer och andra platser. I år är det basilikafrön i Växtrumspåsen. Odlingstips och recept hittar du på Växtrums webbplats www.växtrumilerum.se

Boka egen guidning

Är ni intresserade av en egen guidning? Trädgårdsmästare Karin Hvit är samordnare och arbetsledare i arbetet med att utforma växtrumsplatserna. Hon håller också i de guideturer vi gör under sommaren.

För de grupper som vill genomför hon också egna guideturer som kan skräddarsys i tid och innehåll efter önskemål. Visningen läggs upp så att den passar er och kan pågå upp till tre timmar. Den kan göras genom samtliga åtta växtrumsplatser eller bara just de platser ni är särskilt nyfikna på.

Pris egen guidetur:                     

  • max 12 personer 1 000 kronor per grupp.
  • 12-25 personer 1 500 kronor per grupp.
  • Fler än 25 personer 2 500 kronor per grupp.

Har ni frågor eller vill boka en guidning ta kontakt med Sylvia Dahlén.

För att se vilka dagar vi genomför kostnadsfria allmänna guideturer gå in på www.växtrumilerum.se

Vision 2025 

Vår vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025. Växtrum är ett tydligt koncept som styr oss mot målet. Visionen beskriver var Lerums kommun ska vara 2025 och är framtagen i dialog mellan politiker och ett stort antal Lerumsbor. Visionens huvudrubrik - Sveriges ledande miljökommun 2025 - med ledorden hållbarhet, kreativitet och inflytande, har valts för att de är viktiga hörnpelare i ett hållbart samhälle. Vi arbetar för de tre etablerade hållbarhetsdimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

För att nå visionen måste vi prioritera och fokusera; byta fokus i samhällsplaneringen, prioritera hållbara transporter, skapa beredskap mot ett annat klimat, skapa nya hållbara jobb, göra det lätt att leva klimatsmart i Lerum.