Växtrum i Lerum

Mona Holmberg och Peter Englander är Växtrumsdesigners 2018, när evenemanget går in på sitt fjärde år. Nu är arbetet i full gång för årets Växtrum i Lerum.

Två nya, gröna platser ska skapas av de gästande trädgårdsexperterna tillsammans med lagen. Tingshusparken vid Tingshuset och den hemliga trädgården, Giardino segreto, nära dammen i Nyebroparken.

Växtrum är Årets samhällsbyggare 2018

Priset delades ut i tuff konkurrens under Stora samhällsgalan i maj. Stort grattis och tack alla växtrumsdeltagare, växtrumsdesigners, partners, medarbetare, politiker, projektledare och initiativtagare Mattias Christenson som gjort det möjligt!

Juryns motivering: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Växtrum

Växtrum är namnet på Lerums kommuns gröna evenemang. Växtrum är tänkt att på sikt bli kommunens största och mest synliga satsning och tar sitt avstamp i kommunens vision; Lerum - Sveriges ledande miljökommun 2025.

Evenemanget Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Årets låt 2018 - Giardino Segreto

Lyssna på årets Växtrumslåt Giardino Segreto. Text och musik av Växtrums projektledare Mattias Christenson, framförd av Klara Wising och Martin Dahlgren, filmad av kommunikatör Mattias Jansson.

 

Gratis guidning i unika växtrum

Vi öppnar för allmänheten 2 juni. Gå promenaden mellan platserna själv eller följ med på en av våra guideturer, som är gratis. Promenaden är 3,8 km lång och tar cirka två timmar med guide. I år har vi två olika teman på våra guideturer. Varannan tur fokuserar på trädgårdsdesign/struktur på fyra Växtrumsplatser. De andra turerna har mer fokus på blommor/växter i fyra av Växtrummen.

Tider för de guidade turerna sommaren 2018

 • lördag 2/6 klockan 11 - Öppning, Peter och Mona guidar på sina platser
 • söndag 1/7 klockan 11 - Guidetur trädgårdsdesign/struktur
 • onsdag 11/7 klockan 17.30 - Guidetur blommor/växter
 • onsdag 18/7 klockan 17.30 - Guidetur trädgårdsdesign/struktur
 • onsdag 25/7 klockan 17.30 - Guidetur blommor/växter
 • söndag 5/8 klockan 11 - Guidetur trädgårdsdesign/struktur
 • söndag 12/8 klockan 11 - Guidetur blommor/växter

Evenemangsprogram 2018

 • 26 maj - Jordskola, enkla tips och knep för att lyckas med odlarjord, på REKO-festivalen på Nääs. Niklas Vestin – en av Sverige främsta experter på jord visar hur du enkelt skapar odlingsjord som ger fantastiskt resultat. Niclas Vestin finns på plats klockan 13-14, under Rekofestivalen på Nääs.
 • 2 juni - Premiärvisning i årets nya Växtrum. Karin Hvit guidar klockan 11-13. Årets Växtrumsdesigners Mona Holmberg och Peter Englander finns på sina platser.
 • 3 juni - Mariaträdgårdens skönhet, symbolik och mystik...
  Karin Berglund – växtrumsdesigner 2016 berättar mer om Mariaträdgårdens spännande historia och symbolik. Vi börjar inomhus och avslutar föredraget utomhus i Karin Berglunds växtrum Nyebrotäppan. Klockan 15-16.30, vi börjar inne på restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.
 • 4 juni - Tingshusparken, en blomstrande oas för möten och inspiration.
  Årets växtrumsdesinger Mona Holmberg arbetar till stor del med att skapa inspirerande blommande grönytor i offentlig miljö. Ta del av hennes tips hur du planerar och kombinerar för bra resultat. Klockan 18.30-20, restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.
 • 5 juni - plantbytardag. Stora Lundbys plantbytardag, byt, fynda och snacka grönt, klockan 18.30-20, Nyebroparken i Lerum.
 • 6 juni - föreläsning med Peter Englander - Livet i solen, skapa din egen medelhavsträdgård. Peter Englander, en av årets växtrumsdesigner, ger oss bakgrunden till och hemligheterna bakom medelhavsträdgårdens skönhet och lockelse. Föreläsningen sker utomhus i Peter Englanders växtrumsplats Giardino Segreto i Nyebroparken i Lerum, klockan 13-14. Det finns inga stolar, så ståplats gäller. Kläder efter väder. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.
 • 10 juni - Växtrums familjedag. Växtrums familjedagen är klockan 11-14 med mängder av gratis aktiviteter i Nyebroparken. Ålder: Alla med lekfullt sinne.
  Medverkande: Sparbanken Alingsås, Aspen Strand-konsortiet (HSB, Skanska, Wallenstam, Lerums kommun), Barnfestivalen/Näringslivsenheten, Lerums Scoutkår, Naturskyddsföreningen/Natursnokarna, MaxiMus-föreställning och Cykelmusteriet. Bygg din egen fågelholk. Arr: Sparbanken Alingsås i samarbete med Bävsjöryds såg. Rita våra djurvänner och prova på nypressad ekologisk äppelmust från Cykelmusteriet. Arr: Aspen Strand konsortiet (HSB, Skanska, Wallenstam, Lerums kommun). Fånga spännande småkryp i dammen. Arr: Naturskyddsföreningen/Natursnokarna. Utflyktspyssla med #ballastebygden #barnfestivalen - Visste du att Lerums kommun rymmer dryga 200 sjöar, djupa skogar och många spännande cykelrundor? Med andra ord - en mängd närodlade upplevelser precis runt knuten. Ta chansen att tillverka och pimpa ditt eget snygga sittunderlag för vårens alla utflykter - och dessutom tävla om en utflyktsmatsäck från Kaffedoppet (Växtrum)/Nääs Konsthantverk & Kafé (Reko). Arr. Näringslivsenheten, Barnfestivalen. Grilla pinnbröd, lär dig göra knopar och tälj* med Lerums Scouter (*med målsman). Arr: Lerums Scoutkår.
  Klockan 12.30 – ca 13 blir det musikalisk föreställning med MaxiMUS! För barn 2-5 år. Följ med på ett MUSikaliskt äventyr tillsammans med den lilla musen MaxiMUS! I Maximus skog finns det stora kontrabasträdet, och när han beger sig ut på vandring följer publiken med. De träffar bland annat Älgen hela helgen, Fåret hela året och den skönsjungande fågeln Gul. Det blir allsång och alldans i ett svängigt skogsäventyr där alla sinnen får vara med. Arr: Tobias Edvardson. Mat och dryck: Food truck Swedish Taco och Cruzin Coffee finns på plats för den som vill köpa lunch eller fika.
 • 14 juni - Inspirerande och besöksvärda trädgårdar i Sverige och Europa.
  Cecilia Liljedahl tidigare platschef på Sofiero och projektledare för Gothenburg Green World 2016, berättar om trädgårdsturism och tipsar om fantastiska parker och smultronställen att besöka. Klockan 18.30-20, restaurang Aludden Providore. Anmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.
 • 9 september - Hur du planerar en vacker och lättskött trädgård.
  Trädgårdsmästare Karin Hvit, som också är arbetsledare för växtrumsteamen delar med sig av tips hur du skapar en lättskött och vacker trädgård. Klockan 11-12.30, Restaurang Aludden Providore, Aspenäsvägen 12 i Lerum. Anmälan krävs.Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

 

Tingshusparken 2018 - Mona Holmberg

Den hemliga trädgården 2018 - Peter Englander

Växtrumsbossa

Till Växtrum 2017 har projektledare Mattias Christenson skrivit en Växtrumsbossa. Framförd i videon nedan av Klara Wising och Karl Ivert.

 

 

Platserna

Platserna vi har valt ut ligger i centrala Lerum. De har skiftande karaktär och förutsättningar, men är cirka 500 kvadratmeter.

Från tidigare års evenemang står sex Växtrum klara, Aspens sol av Gunnel Carlsson, Snödroppslunden av Gerben Tjeerdsma, Aluddengläntan, designad Hannu Sarenström, Brobackenslänten signerad Simon Irvine, Frödingslunden av André Strömqvist och Nyebrotäppan med Karin Berglund.

Växtrumsplatserna ligger i närheten av ett promenadstråk som sträcker sig längs med Säveån, som flyter genom Lerums centrum och ut i sjön Aspen. En lummig, vacker promenadväg på cirka 3,6 kilometer.

Trädgårdsdesigners

För att förverkliga Växtrummen samarbetar vi med två erfarna trädgårdsdesigners; i år är det Mona Holmberg och Peter Englander. Deras huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budget, tolka och utforma ett unikt, spännande rum. Det praktiska arbetet görs av två lokala arbetslag med invånare som Mona och Peter väljer ut efter uttagning och arbetsleder.

Arbetslag

Under våren skapas Växtrummen under deltagarnas flitiga fingrar. Varje arbetslag består av 10-20 personer som skapar trädgårdsmagi under trädgårdsdesignerns ledning. Lagen får vi fram genom en uttagning, där trädgårdsstjärnorna får chans att sätta samman ett bra och väl mixat arbetslag. Vi vill nå representation ur flera perspektiv, kön, bostadsort, ålder med mera.

Sedan i början av juni står årets Växtrumsplatser klara att visas upp för allmänheten. Ett antal aktiviteter i trädgårdsanda går av stapeln under sommaren. Alla åtta Växtrumsplatserna blir trevliga besöksmål under hela växtsäsongen.

Arbetet med platserna

Själva arbetet med platserna har två faser. Den första idémässiga planerar trädgårdsstjärnan och laget vad som ska göras. Den andra fasen, genomförandet, inleds när det går att börja bruka jorden.

Samarbetspartners

Att knyta samarbete med intressanta företag som vill vara med, är en viktig del i upplägget. Dels för att finansiera delar av evenemanget, men också för att etablera långsiktiga relationer som kan stödja och utveckla evenemangstanken. Evenemanget marknadsförs både internt och externt.

Följ arbetet på Växtrums evenemangssite, länken hittar du nedan. 

Mer information