Växtrum i Lerum

Cecilia Liljedahl och Anders Stålhand är 2019 års Växtrumsdesigners. Växtrumsteamen, som består av invånare, har under våren arbetat med att skapa årets platser. Nu står de klara. Kom och njut.

Naturens scener - Årets växtrumslåt

Håll ögon, öron och sinnen öppna. Det händer mycket under årets Växtrum.

Samtal i Solens öga

Ett samtal om engagemang, delaktighet, hållbarhet och att växa som människa.

Anders Stålhand

Anders Stålhand hade tidigt fokus på att skapa hållbara trädgårdar. Det går som en grön tråd genom karriären, som rymmer erfarenhet från tv, bland annat i teveprogrammet Äntligen hemma, författarskap, utställningsträdgårdar och mycket annat. Till vardags är han utbildningsledare på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Nu kan han lägga Växtrumsdesigner till cv:t och vill flytta fram gränserna för vad Lerum är i form av grön miljö.

Cecilia Liljedahl

Stora parker och publika ytor, i hela Europa, har varit Cecilia Liljedahls arena i många år. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna perspektivet i stadsmiljö. Hon är kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016, där Växtrum var en del. Lerum får nu chansen att få ett rum signerat Cecilia Liljedahl.

Program 2019

Gratis guidning i Växtrummen

Gå promenaden mellan platserna själv eller följ med på en av våra guideturer. Hälften av guideturerna går runt platserna kring Aludden och hälften går runt platserna i centrala Lerum. Vill du gå hela promenaden och se alla platserna själv är promenaden 3,6 km lång. Välkomna till Anders, Cecilias, Simons, Karins, Gunnels, Peters, Monas, Gerbens, Andrés och Hannus Växtrum i Lerum.

Premiärguidning

2 juni – klockan 11, guidningen utgår från Bagges torg, Lerums centrum. Växtrums trädgårdsmästare Karin Hvit guidar. Premiärguidningen går till årets två nya platser. Årets Växtrumsdesigners Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl finns på sina respektive Växtrumsplatser, Mångfalden i centrala Lerum och Solens öga vid Aludden. 

Tider för Växtrums guidade turer

11 juni – klockan 18, samling Aludden
25 juni – klockan 18, samling Bagges torg, Lerums centrum
9 juli – klockan 18, samling Aludden
23 juli – klockan 18, samling Bagges torg, Lerums centrum
6 aug – klockan 18, samling Aludden
18 aug – klockan 11, samling Bagges torg, Lerums centrum

Samlingsplatser

Aludden: Växtrums trädgårdsmästare Karin Hvit möter upp vid restaurang Aludden, Aspenäsvägen 12. Fokus på denna guidning är de fem Växtrumsplatserna som ligger runt Aludden.
Bagges torg, Lerums centrum: Växtrums trädgårdsmästare Karin Hvit möter upp på torget. Fokus på denna guidning är de fem Växtrumsplatserna som ligger runt centrum.

Våga växa som människa - föreläsning och trädceremoni med Björn Natthiko Lindeblad

Porträtt Björn Natthiko LindebladBjörn är finanskillen som sadlade om och levde som buddhistmunk i 16 år. Han är också vän med årets Växtrumsdesigner Cecilia Liljedahl och har varit en stor inspiration vid hennes utformning av vår nya Växtrumsplats, Solens öga. Nu kommer Björn och håller en betraktelse/kortare föredrag kring våra mest angelägna tankar och frågor om livet i stort och smått. Föreläsningen avslutas med en ceremoni där Björn planterar Vishetens träd, en ek, vid nya Växtrumsplatsen Solens öga på Aludden. Missa inte denna unika chans att se och höra Björn Natthiko Lindeblad i Lerum.
Arrangör: Växtrum i Lerum
Plats: Restaurang Aludden Providôre, Aspenäsvägen 12, Lerum
Dag: måndag 27 maj

Hålltider:

  • 17.30 Mingelstart och delikatesstallrik
  • 18.30 Björns föreläsning börjar
  • 19.30 Vi går ut och planterar Vishetens träd och håller en ceremoni vid Solens öga.

Biljettpris 275 kronor, inklusive liten delikatesstallrik
Biljett köper du på ticketmaster.se eller på kundcenter KomIn. Observera att antalet platser är begränsat, så köp din biljett i god tid.

Växtrum

Växtrum är namnet på Lerums kommuns gröna evenemang och tar sitt avstamp i kommunens vision; Lerum - Sveriges ledande miljökommun 2025.

Evenemanget Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Växtrum - Årets samhällsbyggare 2018

Priset delades ut i tuff konkurrens under Stora samhällsgalan i maj. Stort grattis och tack alla växtrumsdeltagare, växtrumsdesigners, partners, medarbetare, politiker, projektledare och initiativtagare Mattias Christenson som gjort det möjligt.

Juryns motivering: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Växtrum 2018

Mona Holmberg och Peter Englander var Växtrumsdesigners 2018, evenemangets fjärde år. 

Då skapades Tingshusparken vid Tingshuset och den hemliga trädgården, Giardino segreto, nära dammen i Nyebroparken.

Giardino Segreto

Lyssna på Växtrumslåten Giardino Segreto. Text och musik av Växtrums projektledare Mattias Christenson, framförd av Klara Wising och Martin Dahlgren, filmad av kommunikatör Mattias Jansson.

Tingshusparken 2018 - Mona Holmberg

Den hemliga trädgården 2018 - Peter Englander

Växtrumsbossa

Till Växtrum 2017 har projektledare Mattias Christenson skrivit en Växtrumsbossa. Framförd i videon nedan av Klara Wising och Karl Ivert.

Platserna

Platserna vi har valt ut ligger i centrala Lerum. De har skiftande karaktär och förutsättningar, men är cirka 500 kvadratmeter.

Från tidigare års evenemang står sex Växtrum klara, Aspens sol av Gunnel Carlsson, Snödroppslunden av Gerben Tjeerdsma, Aluddengläntan, designad Hannu Sarenström, Brobackenslänten signerad Simon Irvine, Frödingslunden av André Strömqvist och Nyebrotäppan med Karin Berglund.

Växtrumsplatserna ligger i närheten av ett promenadstråk som sträcker sig längs med Säveån, som flyter genom Lerums centrum och ut i sjön Aspen. En lummig, vacker promenadväg på cirka 3,6 kilometer.

Trädgårdsdesigners

För att förverkliga Växtrummen samarbetar vi med två erfarna trädgårdsdesigners; i år är det Mona Holmberg och Peter Englander. Deras huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budget, tolka och utforma ett unikt, spännande rum. Det praktiska arbetet görs av två lokala arbetslag med invånare som Mona och Peter väljer ut efter uttagning och arbetsleder.

Arbetslag

Under våren skapas Växtrummen under deltagarnas flitiga fingrar. Varje arbetslag består av 10-20 personer som skapar trädgårdsmagi under trädgårdsdesignerns ledning. Lagen får vi fram genom en uttagning, där trädgårdsstjärnorna får chans att sätta samman ett bra och väl mixat arbetslag. Vi vill nå representation ur flera perspektiv, kön, bostadsort, ålder med mera.

Sedan i början av juni står årets Växtrumsplatser klara att visas upp för allmänheten. Ett antal aktiviteter i trädgårdsanda går av stapeln under sommaren. Alla åtta Växtrumsplatserna blir trevliga besöksmål under hela växtsäsongen.

Arbetet med platserna

Själva arbetet med platserna har två faser. Den första idémässiga planerar trädgårdsstjärnan och laget vad som ska göras. Den andra fasen, genomförandet, inleds när det går att börja bruka jorden.

Samarbetspartners

Att knyta samarbete med intressanta företag som vill vara med, är en viktig del i upplägget. Dels för att finansiera delar av evenemanget, men också för att etablera långsiktiga relationer som kan stödja och utveckla evenemangstanken. Evenemanget marknadsförs både internt och externt.

Följ arbetet på Växtrums evenemangssite, länken hittar du nedan.