Växtrum i Lerum

Cecilia Liljedahl och Anders Stålhand är 2019 års Växtrumsdesigners. Vill du vara med i Växtrumsteamen? Uttagningen sker den 2 februari 2019. Anmäl dig senast den 31 januari för att vara säker på att få plats på uttagningen.

Nu är det dags att söka till årets Växtrumsteam. Du som bor eller arbetar i Lerums kommun kan vara med och förverkliga Växtrum 2019. Våra växtrumsteam består av deltagare med olika kunskap och förutsättningar, så tveka inte att söka. Teamen kommer få arbeta tillsammans med Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl. Anmäl ditt intresse på Växtrumswebben växtrumilerum.se. I mån av plats finns ett fåtal drop in-tider den 2 februari klockan 12.15-12.30.

Anders Stålhand hade tidigt fokus på att skapa hållbara trädgårdar. Det går som en grön tråd genom karriären, som rymmer erfarenhet från tv, bland annat i teveprogrammet Äntligen hemma, författarskap, utställningsträdgårdar och mycket annat. Till vardags är han utbildningsledare på
Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Nu kan han snart lägga Växtrumsdesigner till cv:t och vill flytta fram gränserna för vad Lerum är i form av grön miljö.

Stora parker och publika ytor, i hela Europa, har varit Cecilia Liljedahls arena i många år. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna perspektivet i stadsmiljö. Hon är kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016, där Växtrum var en del. Lerum får nu chansen att få ett rum signerat Cecilia Liljedahl.

Växtrum 2018

Mona Holmberg och Peter Englander är Växtrumsdesigners 2018, evenemangets fjärde år. Besök årets Växtrum i Lerum.

Två nya, gröna platser har skapats av de gästande trädgårdsexperterna tillsammans med lagen med invånare. Tingshusparken vid Tingshuset och den hemliga trädgården, Giardino segreto, nära dammen i Nyebroparken.

Promenera mellan de unika Växtrummen

Gå den 3,6 kilometer långa promenaden mellan platserna, längs Säveåns porlande vatten.

Växtrum

Växtrum är namnet på Lerums kommuns gröna evenemang och tar sitt avstamp i kommunens vision; Lerum - Sveriges ledande miljökommun 2025.

Evenemanget Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Växtrum är Årets samhällsbyggare 2018

Priset delades ut i tuff konkurrens under Stora samhällsgalan i maj. Stort grattis och tack alla växtrumsdeltagare, växtrumsdesigners, partners, medarbetare, politiker, projektledare och initiativtagare Mattias Christenson som gjort det möjligt.

Juryns motivering: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Årets låt 2018 - Giardino Segreto

Lyssna på årets Växtrumslåt Giardino Segreto. Text och musik av Växtrums projektledare Mattias Christenson, framförd av Klara Wising och Martin Dahlgren, filmad av kommunikatör Mattias Jansson.

 

 

Tingshusparken 2018 - Mona Holmberg

Den hemliga trädgården 2018 - Peter Englander

Växtrumsbossa

Till Växtrum 2017 har projektledare Mattias Christenson skrivit en Växtrumsbossa. Framförd i videon nedan av Klara Wising och Karl Ivert.

 

Platserna

Platserna vi har valt ut ligger i centrala Lerum. De har skiftande karaktär och förutsättningar, men är cirka 500 kvadratmeter.

Från tidigare års evenemang står sex Växtrum klara, Aspens sol av Gunnel Carlsson, Snödroppslunden av Gerben Tjeerdsma, Aluddengläntan, designad Hannu Sarenström, Brobackenslänten signerad Simon Irvine, Frödingslunden av André Strömqvist och Nyebrotäppan med Karin Berglund.

Växtrumsplatserna ligger i närheten av ett promenadstråk som sträcker sig längs med Säveån, som flyter genom Lerums centrum och ut i sjön Aspen. En lummig, vacker promenadväg på cirka 3,6 kilometer.

Trädgårdsdesigners

För att förverkliga Växtrummen samarbetar vi med två erfarna trädgårdsdesigners; i år är det Mona Holmberg och Peter Englander. Deras huvuduppgift är att efter en given formulering och fastslagen budget, tolka och utforma ett unikt, spännande rum. Det praktiska arbetet görs av två lokala arbetslag med invånare som Mona och Peter väljer ut efter uttagning och arbetsleder.

Arbetslag

Under våren skapas Växtrummen under deltagarnas flitiga fingrar. Varje arbetslag består av 10-20 personer som skapar trädgårdsmagi under trädgårdsdesignerns ledning. Lagen får vi fram genom en uttagning, där trädgårdsstjärnorna får chans att sätta samman ett bra och väl mixat arbetslag. Vi vill nå representation ur flera perspektiv, kön, bostadsort, ålder med mera.

Sedan i början av juni står årets Växtrumsplatser klara att visas upp för allmänheten. Ett antal aktiviteter i trädgårdsanda går av stapeln under sommaren. Alla åtta Växtrumsplatserna blir trevliga besöksmål under hela växtsäsongen.

Arbetet med platserna

Själva arbetet med platserna har två faser. Den första idémässiga planerar trädgårdsstjärnan och laget vad som ska göras. Den andra fasen, genomförandet, inleds när det går att börja bruka jorden.

Samarbetspartners

Att knyta samarbete med intressanta företag som vill vara med, är en viktig del i upplägget. Dels för att finansiera delar av evenemanget, men också för att etablera långsiktiga relationer som kan stödja och utveckla evenemangstanken. Evenemanget marknadsförs både internt och externt.

Följ arbetet på Växtrums evenemangssite, länken hittar du nedan. 

Mer information