Cykling

Cykling blir allt populärare. Såväl landsvägskörning som motionsform som mer vågad cykling som dirtbike, BMX och mountainbike växer. I Lerum har vi speciellt goa förutsättningar för all cykling.

Cykelleder genom kommunen

Sverigeleden: Bergum - Lerum - Floda - Tollered
Västgötaleden: Bergum - Gråbo - Björboholm - Sjövik

Cykelkartor

 

Mjörn runt

Varje år arrangeras cykeltävlingen Mjörn runt, se länk längst ner. Alingsås cykelklubb, som är arrangör, har telefon 0322-63 83 61.
 

Dirtbike

"Dirt" körs med bmx eller mountainbike cyklar där det gäller att ta sig fram över jordhögar av skiftande höjd och utformning och samtidigt, när skickligheten utvecklats, utföra trick av olika svårighetsgrad.
Vid tävling bedöms åkarna av domare, vilket närmast kan liknas vid bedömningen av simhoppare. 
En Dirtbikebana byggs i Floda nära Floda Novahallen. Klar sommaren 2008
 

BMX-racing

Körs på en anlagd bana som är minst 300 meter lång. Cyklarna är i storlek 20” och 24” där ramarna är stela och anpassade för olika åldersklasser. Tävling genomförs med heat om max 8 cyklister/heat där starten är på en höjd där åkarna släpps iväg från en startgrind. Banan består av några raksträckor med olika typer av hinder där man kan hoppa eller rulla över och ett antal kurvor
(velodromer) med olika kurvradie. Explosiv och ofta spektakulär publiksport!
BMX-bana finns vid Lessudden vid Aspen. Kontakta Lerums cykelklubb. Se högermenyn. 
 

Mountainbike

Vill du veta mer så se fil från Lerums cykelklubb underst på sidan.  

Vad säger lagen?

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Det säger den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005. Cykelhjälm eller annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper kan användas. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen, men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.