Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Museer och hembygdsgårdar

Tollereds öfvre kraftstation

Tollereds öfvre kraftstation är en unik industrihistorisk arvedel som förvaltas av museiföreningen Tollereds öfvre kraftstation. Föreningen ansvarar framför allt för visningar av museet, men även för underhåll av den maskinella och elektriska utrustningen. Kraftstationen byggdes 1908-1909 och var i drift till 1981 då den ersattes av en modernare kraftstation, som tillvaratar hela fallhöjden på 60 meter mellan Torskabotten och Sävelången.

Tollereds öfvre kraftstations webbplats

Dergårdens hembygdspark

Dergårdens hembygdspark ligger kvar som ett minnesmärke över bondgårdsbebyggelsen i det centrala Lerum och sköts av hembygdsföreningen Lerums Bygdegille. Dergården var en av gårdarna i Lerums by. Namnet kommer av ordet ”stor”. Troligen var Dergården den största gården i byn. Den ursprungliga Dergården delades i tre delar. Huvudgården låg i närheten av Knappekulla, söder om Västra Hallsås nära ”allmänna landsvägen”. Nu finns endast John i Dergårdens stuga kvar. John Anderssons farfars farfar Gabriel köpte denna gård av Aspenäs Säteri.

Dergårdens hembygdsparks webbplats

Hillefors grynkvarn

Hillefors grynkvarn är Sveriges enda vattendrivna grynkvarn. Grynkvarnen är belägen i Säveåns naturreservat i Stenkullen och sköts av Hillefors Grynkvarns Museiförening. Hillefors grynkvarn valsade ångpreparerade havregryn från 1898 fram till 1988. Kvarnens hjärta är en turbin gjuten på Skövde Mekaniska Verkstad 1896. I anläggningen ingår också ett sågverk. Den mindre sågturbinen är tillverkad i Arboga 1918 och har funnits på Hillefors sedan 1960. Sågen var själva ursprunget till verksamheten på Hillefors.

Hillefors grynkvarns webbplats

Hembygdsstugor

Skallsjö Hembygdsförening i Floda och Stora Lundby Hembygdsförening i Gråbo har hembygdsstugor.

Stora Lundby Hembygdsförenings webbplats

Bävsjöryds såg

Bävsjöryds Såg är en välbevarad äldre sågverksmiljö i äldre, traditionell stil som ligger naturskönt cirka tre kilometer söder om Lerums centrum.  Sågen var i produktion under nästan 50 års tid. Bävsjöryds Såg drivs av föreningen Lerums byggnadshytta.

Bävsjöryds sågs webbplats

Nilssons El- och Teknikmuseum

På Nilssons el och teknikmuseum i Lerum hittar du drygt 2000 föremål från runt 1850 till idag. Allt från föremål som vittnar om när elektriciteten var en nyhet till information om hur en solcellsanläggning fungerar. Här kan du känna, testa och till och med lukta på historien.

Nilssons El- och teknikmuseums webbplats

Skallsjö hembygds- och fornminnesförening

Skallsjö hembygdsförening värnar om att hålla liv i det arv vi getts och låta kommande generationer ta del av lokal historia.

Föreningen håller till i Skallsjögården som är den gamla Skattegården och en av gårdarna runt den gamla Skallsjö kyrka (nu kyrkoruinen). Föreningen håller på med lieslåtter, hembygdsvandringar, bildvisning och gästföreläsningar. Föreningen satsar på att locka barnfamiljer och kommande generationer.

Skallsjö hembygdsförening