Sommarlovsprogram 2018

23 maj släpper vi sommarlovsprogrammet 2018. Alla aktiviteter är kostnadsfria och erbjuds alla barn och unga 6-15 år som är bosatta i Lerums kommun.

Anmälning, då det behövs, sker via webbformulär - se rubriker i menyn. Har du problem med att komma in på formuläret - prova en annan webbläsare (Explorer, Chrome, Firefox etc). Hela programmet finner du här nedan för att läsa eller ladda ned.

Bio och teater är trevligt att gå på, liten som stor. Men ibland är det skönt att ha med sig en vuxen. Sommarlovsaktiviteterna är gratis för dig som är 6-15 år. Medföljande vuxen får betala en liten slant om de följer med på bio eller teater. Det framgår när du anmäler dig via formuläret.

Varför kostnadsfritt?

Regeringen har avsatt 250 miljoner kronor per år under en treårsperiod (2018-2020) för att kommunerna ska skapa kostnadsfria aktiviteter under skolloven. Satsningen sker utöver den redan befintliga sommarslovssatsningen på 200 miljoner kronor per år som löper 2016-2019. Lerums kommun har fått cirka en miljon kronor 2018 för att skapa kostnadsfria aktiviteter under sportlovet, påsklovet, sommarlovet, läslovet och jullovet.

Hela livet på hemmaplan

En semester eller ett sommarlov mäts inte i hur långt bort man åker. Det finns väldigt mycket att hitta på i Lerumsområdet. Det finns 200 sjöar att välja bland för den som vill bada. Några vill fiska eller paddla kanot, andra vill golfa, eller gå på konstutställning – välkomna till Lerum. Här är några tips på vad man kan göra i Lerumsområdet.

Mycket att göra

På www.visitlerum.nu kan du läsa om våra vandringsleder och om start, mål, längd och typ av miljö, tillgänglighet med mera. Det finns många väldigt bra cykelvägar. Cykelvägarna knyter ihop våra orter. Den kanske mest kända är västgötabanans banvall. Den går genom Lärjeåns dalgång från Göteborg via Gunnilse, Olofstorp, Gråbo, Björboholm

till Sjövik och är en del av Sverigeleden. Västgötaleden är en cykelled som går genom Lerum, Floda och Tollered. Det finns också flera mysiga grusvägar och mindre vägar som passerar sjöar, genom skogspartier och öppna landskap på vägen till våra grannkommuner.

Cykelservice i Lerum

Visst är det härligt att cykla? Behöver du fylla på luft finns cykelluft till däcken på ett par platser i kommunen. Vid Lerum station, mellan nergången till gångtunneln och fd stationshuset. Den är öppen när stationsbutiken är öppen. I Sjövik kan du pumpa vid biblioteket, Bohlins torg. I Stannum kan du pumpa cykeln där banvallen korsar Olstorpsvägen. Pumpen är monterad i ett elskåp.

Naturfrågan – en naturupplevelse för hela familjen

Naturfrågan är ett nytt och spännande sätt att uppleva naturen samtidigt som du lär dig mer om vårt djur- och växtliv. Naturfrågan är en mobilapplikation som är kopplad till en 2,2 km lång promenad. Under promenaden deltar du i sju olika spel om naturen. Med kartan i appen hittar du enkelt skyltarna som du sedan scannar av med hjälp av appen. Appen är anpassad till barn i åldrarna 5–12 år men är rolig för alla. Promenaden startar vid bron bakom gamla Tingshuset i Lerum och slingrar sig runt Säveån. När man är klar ligger närmaste glasställe med ekologisk glass tvärs över gatan, på hörnet mot Bagges Torg. Lämna in svaren/korsordet till KomIn i kommunhuset så får du en liten present.

Gråbos historia och kluriga problem för barn

Korta berättelser om Gråbos historia och kluriga problem för barnen finns längs Lilla Gråborundan. Det finns två appar som kan laddas ner kostnadsfritt via App Store eller Play Store. Den ena heter Lilla Gråborundan och den andra Grå & Bo på egna äventyr. Det finns också en längre slinga, Mellanstora Gråborundan.