Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Meny för förskola och barnomsorg

Maten är viktig för hälsan och ska innehålla nödvändiga näringsämnen enligt Livsmedelsverk rekommendationer.

Tillagning

I våra kök lagas all mat så långt det är möjligt från grunden av våra kockar. En gång i veckan serveras minst en klimatsmart maträtt för att minska klimatpåverkan.

  • Tillagningsköken lagar alla rätter till måltiden
  • Mottagningsköken får huvudkomponenten levererad från tillagningsköket medan delar av måltiden bereds på plats, ex. potatis, pasta, ris och sallad

De kök som levererar mat till mottagningsköken för förskolor och barnomsorg är: Alléskolan, Stenkulan Rydsbergskolan och Östad skola.
På förskolor och barnomsorg serveras frukost, lunch och ett mellanmål.

De kök som levererar mat till mottagningsköken för grundskola och förskoleklass är: Alléskolan, Stenkulan, Rydsbergskolan och Lerums gymnasium.
På grundskolan, förskoleklass och Lerums gymnasium serveras minst en maträtt till lunch och till denna finns det att välja på:

  • salladsbuffé
  • knäckebröd
  • matfett
  • mjölk och vatten

Kockens val

Gemensamt för förskolor, barnomsorg, grundskola och förskoleklass är att det på menyn finns inslag som kockens val. Denna rätt planerar varje förskola/skola var för sig, på så vis kan enskilda förskolor/skolor delvis styra menyn så att den passar just deras verksamhet.

Eleverna får säga sitt

UInom grundskolan, förskoleklass och Lerums gymnasium finns det ett matråd/måltidsråd mellan elevrådet och kökets personal där man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet att framföra åsikter om maten. Det finns en menygrupp inom måltidsservice som fastställer menyn.

Högtidstraditioner

Vi försöker att uppmärksamma och lyfta högtiderna genom maten. Traditionsenlig jul- påsk- och midsommarmat serveras. Detsamma gäller för uppmärksammade dagar som till exempel måltidens dag.

Veckans meny i mobilen

Har du en smartphone kan du få veckans meny direkt i mobilen. Du laddar ner appen "Din skolmat" som är gratis.

Du kan även se menyn på skolmaten.se. Klicka här för att komma vidare till skolmaten>>

Åtgärder för nötallergiker

Förbud mot nötter, mandel, jordnötter, och sesamfrön. Mer information om åtgärder för nötallergiker hittar du längst ner på sidan.

Specialkost

Vi som arbetar inom Måltidsservice har ambitionen att med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag, tillmötesgå ditt barns individuella behov av specialkost.

Har ditt barn födoämnesallergi eller behöver specialkost av religiösa eller etiska skäl.
Läs mer om riktlinjer för specialkost nedan.