Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Måltider

Varje dag tillagas 8740 luncher i våra totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun. Måltiderna som serveras på våra förskolor, skolor och äldreboenden är komponerade för att främja både hälsa och miljö.

Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025

I Lerums kommun arbetar vi med att använda ekologiska livsmedel så långt det är möjligt, minska köttkonsumtionen, minska mängden rött kött, öka andelen svenskt kött, laga klimatsmart mat, vegetariskt, sällan ris och vi säsongsanpassar våra menyer. Sedan några år tillbaka mäter vi matsvinnet för att synliggöra och åtgärda mängden mat som slängs.

Ekologisk mat

Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologiska livsmedel i förskola, skola och äldreboende.

 • 2018 var 35,56 procent ekologiska inköp
 • 2019 hamnade vi på 37,61 procent ekologiska inköp
 • 2020 en ökning till 37,04 procent ekologiska inköp

Matsedlar

Ladda ned appen Skolmaten för att se vilken mat er skola serverar idag och be era barn betygsätta maten. Vårdnadshavare är välkomna att äta i skolrestaurangen en gång per termin.

På skolmaten.se kan du också se din skolas meny

Åtgärder för nötallergiker

I Lerums förskolor, skolor och fritidsverksamheter gäller förbud mot

 • nötter
 • mandlar
 • jordnötter
 • sesamfrön

Med nötter menas exempelvis hasselnöt, valnöt, paranöt, cashew, pekannöt och pistagenöt. De får inte förekomma i någon form, till exempel i mat, bakverk eller godis. För en nötallergiker kan intag av något av detta utlösa svåra och ibland till och med livshotande reaktioner.

Specialkost

Vi som arbetar med kommunens måltider har ambitionen att tillmötesgå ditt barns individuella behov med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag. Vi utgår från Kost och Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola.

Ansökan om specialkost och/eller anpassad måltid

Du ansöker om specialkost och/eller anpassad måltid för barn, elever och personal i förskola/skola via vår e-tjänst. Inför varje hösttermin ska ny ansökan göras före den 1 september. För nytillkommet behov av specialkost, ändringar eller avanmälan av befintlig specialkost eller anpassad måltid kan detta göras löpande under året.

Detta krävs för att få specialkost i Lerums kommun

 • Ansökan ska göras i vår E-tjänst ”Ansökan om specialkost” genom att du som vårdnadshavare loggar in med Bank-Id och anger dina samt barnets uppgifter.
 • Foto på intyg/journalkopia från legitimerad vårdpersonal som ansvarar för ordination, behandling och uppföljning av barnets allergier/födoämnesintoleranser ska bifogas ansökan. Vi accepterar ej intyg från funktionsmedicin.
 • Det är vanligt att allergier hos små barn växer bort under uppväxten, särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg. Se till att vi har uppdaterad information om ditt barns behov av specialkost.
 • Vid celiaki (glutenintolerans) krävs intyg vid första registrering i E-tjänsten. Ansökan om glutenfri kost behöver dock göras inför varje läsårsstart.
 • Icke kompletta ansökningar kan leda till att specialkosten dras in. Vi kan behöva ta kontakt med dig som gjort ansökan för att säkerställa att vi har rätt information om ditt barns behov.
 • Förskole- och skolpersonal erhåller specialkost på samma premisser som elever.

Meddela om ditt barn är sjuk eller ledig

Är ditt barn sjukt eller ska vara ledig ska ni kontakta Måltidsservice, ditt barns skol- eller förskolekök. Du kan också ringa till kommunens kontaktcenter. Om ditt barn inte har anmält frånvaro och inte har hämtat ut sin specialkost under två veckors tid kommer specialkosten att dras in. Köket meddelar ansvarig pedagog som i sin tur kontaktar dig som vårdnadshavare.