Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost erbjuds då det finns en avvikelse från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergi, födoämnesallergi och andra överkänslighetsreaktioner. Vid en matallergi reagerar kroppen på proteinerna i exempelvis mjölk, ägg, fisk, spannmål, soja, skaldjur, baljväxter, nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö.

Detta krävs för att få specialkost i Lerums kommun

  • Ansökan ska göras i vår e-tjänst Ansökan om specialkost, genom att du som vårdnadshavare loggar in med Bank-Id och anger dina samt barnets uppgifter.
  • Foto på intyg/journalkopia från legitimerad vårdpersonal som ansvarar för ordination, behandling och uppföljning av barnets allergier/födoämnesintoleranser ska bifogas ansökan. Vi accepterar ej intyg från funktionsmedicin.
  • Det är vanligt att allergier hos små barn växer bort under uppväxten, särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg. Se till att vi har uppdaterad information om ditt barns behov av specialkost.
  • Vid celiaki (glutenintolerans) krävs intyg vid första registrering i E-tjänsten. Ansökan om glutenfri kost behöver dock göras inför varje läsårsstart.
  • Icke kompletta ansökningar kan leda till att specialkosten dras in. Vi kan behöva ta kontakt med dig som gjort ansökan för att säkerställa att vi har rätt information om ditt barns behov.
  • Förskole- och skolpersonal erhåller specialkost på samma premisser som elever.

Celiaki

Celiaki, glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom och räknas som livslång. Strikt glutenfri kost ska serveras.

Spannmålsallergi

Spannmålsallergi ska inte blandas ihop med celiaki. Den vanligaste spannmålsallergin är mot vete. Den som har allergi mot vete, råg eller korn måste basera sin kost på produkter som är naturligt glutenfria.

Mjölkprotein

Vid mjölproteinallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig förmåga att bryta ner laktos. Tillståndet är ofarligt men kan vara obehagligt. Laktosintolerans hos barn i förskoleåldern är mycket ovanligt. Om barnet reagerar på mjölkprodukter bör därför andra orsaker till besvär, så som mjölkproteinallergi, utredas inom vården.

Vid laktosintolerans

Från och med vårterminen 2021 är hela den ordinarie menyn baserad på maträtter som klassas som låglaktos, innehåller max 2 gram laktos per portion. Detta innebär att ditt barn kan äta av den ordinarie maten utan att komma upp i den mängd laktos som vanligtvis ger besvär som är 5-7 gram per måltid. För att barnet ska ha tillgång till laktosfri dryck och eventuellt mellanmål, behöver ni göra en ansökan om laktoslåg kost i E-tjänsten. Intyg behövs ej.

Är barnet under utredning för laktosintolerans och behöver strikt laktosfri kost? Välj detta alternativ i ansökan och notera under vilken period barnet ska ha strikt laktosfri kost. Intyg krävs vid behov av strikt laktosfri kost. Vid strikt laktosfri kost kan mjölkproteinfri kost komma att erbjudas.

Anpassade måltider

En anpassad måltid avser bland annat kostavvikelser grundade i exempelvis etiska ställningstaganden och religion. För att få anpassad måltid behöver en anmälan om specialkost skickas in. Inget intyg krävs.

Vegetarisk kost serveras dagligen i skolan och alla har rätt att ta av denna rätt. Vi behöver ha en anmälan för att garantera att mat sparas utifall den skulle ta slut innan alla som har ansökt hämtat. Vid önskemål om vegetarisk kost i förskolan behöver anmälan komma in så vi ska kunna säkerställa att maten lagas och serveras.

Vid tillfälle där barnen av någon anledning inte kan äta det kött som serveras erbjuds vegetarisk kost.

Anpassad kost och måltidssituation vid till exempel neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF).

Vid medicinskt fastställda svårigheter vid intag av mat samt behov av anpassad måltid ska du göra en ansökan om anpassad kost.

För att få anpassad kost krävs giltigt intyg som styrker medicinska skäl. Intyg alternativt journalkopia kan komma från leg. vårdpersonal som ansvarar för barnets ordination och uppföljning av kostbehandling alternativt från skolsköterska som ansvarar för detsamma. 

Anpassad kost innebär att barnet får tillgång till en centralt framtagen matsedel bestående av fem rätter. Vi har inte möjlighet att skapa en individuell matsedel utifrån varje enskilt barns behov. Observera att den anpassade matsedeln ej uppfyller samma krav på variation och näringstäthet som den ordinarie menyn. För att främja ditt barns ätande är hen alltid varmt välkommen att smaka på den ordinarie maten.

Dialogmöte

Många barn med behov av anpassad kost har samtidigt ett behov av anpassad måltidsmiljö. Vi erbjuder dialogmöten med vårdnadshavare, kök och berörd skolpersonal där vi samverkar kring de anpassningar av måltiden som behövs och tillsammans diskuterar hur vi kan främja ditt barns ätande. Kontakta oss för att boka ett sådant möte.