Bedömning och betyg
Terminsbetyg ges i slutet av varje termin från och med årskurs 6 i alla ämnen utom språkval. Betyg i språkvalet ska sättas från och med höstterminen i årskurs 7.
Det är med slutbetyget som eleven söker in till gymnasieskolan. I grundskolan är betygsskalan sexgradig, med fem godkända (A-E) och ett icke godkänt betygssteg (F).
Sammanfattande betyg kan sättas i årskurs 6
Om undervisningen i de natur- och samhällsorienterande ämnena i skolan varit i huvudsak ämnesövergripande fram till och med slutet av årskurs 6, får rektorn besluta att ett sammanfattande betyg ska sättas. Sammanfattande betyg får inte sättas i högre årskurser än årskurs 6.
Kunskapskrav
Kunskapskraven beskriver vad ditt barn ska kunna i vissa årskurser och för olika betyg. Om det saknas underlag för bedömning av en elevs kunskaper i ett ämne på grund av elevens frånvaro, ska betyg inte sättas i ämnet. Detta markeras med ett streck (-) i betygskatalogen.
Läroplan (LGR11)
Grundskolans läroplan innehåller tre delar:
-
Skolans värdegrund och uppdrag
-
Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen
-
Kursplaner som kompletteras med kunskapskrav
Läroplanens första del gäller även för förskoleklassen och fritidshemmet, medan den andra delen gäller i tillämpliga delar för dessa verksamheter.
Längst ner på den här sidan hittar du Skolverkets information om betyg.