Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Spetsmatematik

I Lerums kommun har vi den unika möjligheten att erbjuda våra högstadieelever spetsundervisning.

Syftet med spetsundervisningen är att ge elever som nått långt i sitt lärande inom ett specifikt ämne möjlighet att utvecklas vidare genom att läsa en gymnasiekurs istället för ordinarie studier i årskurs 8 och årskurs 9.

Vad är spetsmatematik?

Spetsmatematik innebär att elever, med start under höstterminen i åttan och sedan återstoden av grundskoletiden, läser grundskolans matematik OCH gymnasiekursen matematik 1c. När man slutar årskurs 9 har man alltså betyg i grundskolans matematik OCH möjlighet att hämta ut sitt betyg i gymnasiekursen matematik 1c.

Varför spetsmatematik?

Spetsmatematiken innebär en unik möjlighet för elever som nått långt i ämnet matematik att utmanas ytterligare i ämnet, under sin grundskoletid. Du kommer alltså, sannolikt, bli bättre på matematik om du läser spetsmatematik. Men du har också möjligheten att skaffa dig betyg i en gymnasiekurs, innan du börjar gymnasiet. Det betyder ett visst försprång på gymnasiet samt en möjlighet att komma riktigt långt i dina matematikstudier på gymnasiet. Läs mer om detta längre fram, under rubriken “Hur funkar det med betyg och så?”

Hur går det till?

Jo, det går till så här:

Du kommer att få extra undervisning i matematik. Detta sker på torsdagar, mellan 16-18 på Lerums gymnasium. Du kommer samtidigt fortsätta gå på dina vanliga matematiklektioner i grundskolan, men du ska ha möjlighet att arbeta med din spetsmatematik, på grundskolans mattelektioner. Så du kommer ha väldigt mycket matte i veckan, alltså. Dessutom kommer du behöva räkna en hel del hemma.

Du kommer inte göra de prov som dina klasskompisar gör i grundskolan, utan du kommer göra andra prov, på dina spetsmattelektioner. Däremot kommer du göra de nationella proven i matematik i årskurs 9.

Hur funkar det med betyg och så?

Grundskolans betyg kommer att sättas av din grundskollärare i matematik MEN utifrån det du visat att du kan på spetsmatten. Låter det krångligt? Det är det egentligen inte. Läraren i spetsmatematik kommer ha regelbunden kontakt med din grundskollärare i matematik så att betyget blir helt rättvist utifrån de kunskapskrav du visat att du når.

Gymnasiesbetyget i matematik 1c kommer att sättas av din lärare i spetsmatematik. Detta betyg kan du inte få ut förrän du är inskriven på en gymnasieskola. Det finns regler om det. Man kan inte få ett gymnasiebetyg om man inte går på en gymnasieskola. Det får man begära ut när man har börjat på gymnasiet. Om du börjar på Lerums gymnasium, på teknik- eller naturprogrammet börjar du redan i åk 1 med kursen matematik 2c och kommer kunna läsa avancerade matematikskurser under din gymnasietid. Om du börjar på någon annan gymnasieskolan så kan du fortfarande hämta ut ditt betyg i matematik 1c, så fort du är inskriven på den nya skolan. Det är bara att kontakta Lerums Gymnasium så hjälper de dig med det. Det är ju däremot inte säkert att den nya gymnasieskolan kan ta hänsyn till att du redan läst en kurs. Det är inte säkert att det funkar att låta dig börja med matematik 2c.

Vad finns det för praktisk information?

  • Sista ansökningsdag är 8 oktober. Ansök digitalt här på sidan.
  • Innan höstlovet får du och dina vårdnadshavare mail med information om kursstarten.
  • Kursen börjar efter höstlovet; torsdagen den 4/11.
  • Kursen håller på mellan 16-18 på torsdagar. Det serveras ett gratis mellanmål under eftermiddagen.
  • Lärarna som undervisar heter Kerstin Helgesson och Peter Fant. Du kan ta kontakt med dem om du undrar något kerstin.helgesson@lerum.se, peter.fant@lerum.se

Om du undrar över något som rör informationen i denna folder, eller något annat gällande spetsmatten så kan du ta kontakt med Jenny Jonasson, utvecklingsledare. Henne når du på jenny.jonasson@lerum.se eller på 0302-52 12 25.