Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Måltider gymnasiet

Varje dag tillagas 8740 luncher i våra totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun. Måltiderna som serveras på våra förskolor, skolor och äldreboenden är komponerade för att främja både hälsa och miljö.

Menyer

Skolorna och förskolorna i Lerums kommun har en gemensam meny där vissa dagar kan anpassas för varje enhet. I skolrestaurangerna erbjuds alltid minst två lunchrätter samt salladsbord varje skoldag. En av rätterna är alltid vegetarisk. Inom förskolan serveras en av lunchrätterna samt tre sorters grönsaker.

Ladda ned appen Skolmaten för att se vilken mat er skola serverar idag och be era barn betygsätta maten. Vårdnadshavare är välkomna att äta i skolrestaurangen en gång per termin. På skolmaten.se kan du också se din skolas meny

På de fyra kommunala äldreboendena lagas frukost, lunch och kvällsmat i köken utifrån gemensam meny. Även här finns två val på lunchen samt där dessert ingår varje dag.

Menyerna utformas utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer för en näringsriktig måltid och utvecklas löpande av en menygrupp där representanter från köken deltar.

Klimatanpassade måltider

Vi arbetar med att anpassa våra menyer och arbetssätt efter kommunens hållbarhetsmål. Bland annat genom att använda ekologiska livsmedel så långt det är möjligt, minska köttkonsumtionen och öka andelen svenskt kött. Klimatanpassning handlar även om valet av livsmedel utifrån säsong och minska livsmedel som har en hög klimatpåverkan, exempelvis ris och nötkött. Sedan några år tillbaka mäter vi matsvinnet för att synliggöra och åtgärda mängden mat som slängs.

Ekologisk mat

Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologiska livsmedel i förskola, skola och äldreboende. Vi har som mål att nå det nationella målet om 60 procent ekologiska livsmedel 2030. 2020 låg inköpen på 37,07 procent. 

Åtgärder för nötallergiker

I Lerums förskolor, skolor och fritidsverksamheter gäller förbud mot

  • nötter
  • mandlar
  • jordnötter
  • sesamfrön

Med nötter menas exempelvis hasselnöt, valnöt, paranöt, cashew, pekannöt och pistagenöt. De får inte förekomma i någon form, till exempel i mat, bakverk eller godis. För en nötallergiker kan intag av något av detta utlösa svåra och ibland till och med livshotande reaktioner.

Specialkost

Vi som arbetar med kommunens måltider har ambitionen att tillmötesgå ditt barns individuella behov med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag. Vi utgår från Kost och Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola. Inför varje hösttermin ska ny ansökan skickas in till terminsstart. Det behöver alla göra även om de redan har specialkost. För nytillkommet behov av specialkost, ändringar eller avanmälan av befintlig specialkost eller anpassad måltid kan detta göras löpande under året.

Mer information och ansökan om specialkost och anpassad måltid

Meddela om ditt barn är sjuk eller ledig

Är ditt barn sjukt eller ska vara ledig ska ni kontakta Måltidsservice, ditt barns skol- eller förskolekök. Du kan också ringa till kommunens kontaktcenter. Om ditt barn inte har anmält frånvaro och inte har hämtat ut sin specialkost under två veckors tid kommer specialkosten att dras in. Köket meddelar ansvarig pedagog som i sin tur kontaktar dig som vårdnadshavare.