Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Närvaro och frånvarohantering

På denna sida hittar du all information om frånvarohantering, vistelsetider samt ledighetsansökan för Sektor lärandes förskolor och skolor.

Förskola

Planering förskola – frånvaro

Klicka på länken för att komma till informationen om hur du anmäler frånvaro eller ledighet på förskolan.
Klicka här för att läsa om hur du anmäler frånvaro i förskola.

Förskoleklass, grundskola, särskola, fritidshem, Lerums gymnasium 

Kommunala grundskolor, inklusive förskoleklass och fritidshem, Lerums gymnasium och gymnasiesärskolan använder Skola24 som digitalt system för närvaro- och frånvarohantering. Kommunala grunskolor använder även Skola24 för ledighetsansökan.
Längst ner på denna sida hittar du manualer för hur du som vårdnadshavare använder Skola24.

Skola24 – så här frånvaroanmäler du

Frånvaroanmälan ska göras före första lektionstillfället, eller före barnets ankomsttid till fritidshem.

Via webb

Klicka här för att komma till Skola24 på webben.

På webben kan du frånvaroanmäla del av dag, heldag eller flera dagar.

Via app

App finns för både Android och iOs och heter Skola24. Användarnamn och lösenord för appen är samma uppgifter som du angett när du skapat ditt konto på webben i Skola24. På appen kan du frånvaroanmäla del av dag, heldag eller flera dagar.

Via telefon

På telefon kan du anmäla frånvaro för samma dag. Du ska frånvaroanmäla innan första lektionstillfället men är ändå möjligt att ringa hela dagen. Ringer du efter klockan 12 registreras dock frånvaron på nästkommande dag. 

  • Svenska 0515-777 015
  • Engelska 0515-777 135 
  • Arabiska 0515-777 136 
  • Pashto 0515-777 621 
  • Somaliska 0515-777 622 

Frånvaroanmälan för skola och fritidshem samverkar i Skola24. Om du frånvaroanmäler hel dag så kommer anmälan att gälla både skola och fritidshem. 

Vistelsetid fritidshem

Som vårdnadshavare behöver du registrera ditt barns vistelsetider på fritidshemmet i Skola24 i början av läsåret. Du hittar en film och en manual för hur du gör detta längst ner på denna sida.

Övriga funktioner i Skola24 för fritidshem

I Skola24 för fritidshem kan du även göra tillfälliga schemaändringar, skicka meddelande till personal, besvara lovschema, och ange vem eller vilka som får hämta ditt barn, samt uppge kontaktuppgifter till godkända hämtare. Du hittar manualer och filmer för hur du gör detta längst ner på denna sida.

Hur får jag ett konto i Skola24?

Lerums gymnasium, kommunala grundskolor, förskoleklasser och särskolor

För att använda webben eller appen krävs att du har aktiverat ditt konto via Skola24 på webben. Du skapar ett konto via ett aktiveringsmail som du får från din skola när ditt barn börjar förskoleklass. Aktiveringsmailet går till den e-postadress du uppgett när du ansökte om fritidsplats eller skolplacering. Om du behöver byta e-postadress i Skola24, eller vill få ett nytt aktiveringsmail för ditt konto, kontakta i första hand skolans expedition.

Om du en gång har aktiverat ditt konto i Skola24, men glömt ditt användarnamn eller lösenord, så går det att återställa uppgifterna på inloggningssidan för Skola24. Du får då ett återställningsmail till din angivna e-postadress

När du aktiverat ditt konto kan du också använda appen för att se barns schema och frånvaroanmäla ditt barn. För att kunna använda fler funktioner i Skola24 så som exempelvis ledighetsansökan, behöver du däremot logga in på webben.

För vårdnadshavare till elever som gått i grundskola i Lerum och nu går på Lerums gymnasium, används samma inloggningsuppgifter som under grundskoletiden. Kommer eleven till Lerums gymnasium från en skola i annan kommun, ansöker vårdnadshavare om konto till Skola24 på länken nedan.

Ledighetsansökan i Skola24

Lerums kommunala grundskolor, förskoleklasser och särskolor

Ledighetsansökan görs digitalt via webben för skola24. Du behöver alltså ha aktiverat ditt konto på webben i Skola24. Observera att båda vårdnadshavare behöver godkänna ledighetsansökan på inne i webben för Skola24.

En elev i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan eller specialskolan får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Rektorn beslutar om ledighet. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta beslut om ledighet som avser längre tid än tio dagar.  (Skollagen kapitel 7, §18)

Lerums gymnasium

Ledighet från enstaka lektioner ansöker du hos den lärare under vars lektionstimme du behöver vara ledig från. Om du behöver vara ledig mer än en enstaka lektion, så talar du med din mentor. Skolan ger inte ledighet för nöjesresor (solresor, skidresor med mera). Vid olovlig frånvaro har du inte rätt till stöd för att ta igen det du missat när du varit borta.

Unikum familj - så här frånvaroanmäler du

Via app

App finns för både Android och iOs och heter Unikum Familj. Logga in via Lerums kommuns hemsida och välj inloggningsmetoden - Mobilt Bank-ID. I appen kan du frånvaroanmäla del av dag eller heldag.