Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Specialkost

Den här sidan har information till dig som är vårdnadshavare för barn eller elev som har födoämnesallergi eller som behöver anpassade måltider.

Vi som arbetar inom Måltidsservice har ambitionen att tillmötesgå ditt barns individuella behov av specialkost med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag. Vi utgår från ”Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola”. Läs gärna våra specialkostriktlinjer närmare genom att klicka på länken nedan under Ladda hem.

Specialkost av medicinska skäl

Vid behov av specialkost av medicinska skäl behövs en ifylld specialkostanmälan. Intyg från läkare eller dietist som styrker allergi ska också bifogas specialkostanmälan.

Anpassade måltider

Vid behov av anpassade måltider erbjuds lakto-ovo-vegetarisk kost, som är vegetarisk kost som även innehåller mjölk och ägg, eller kost utan fläskkött. Anpassade måltider kan till exempel vara av etiska eller religiösa skäl, detta är då elevens trostillhörighet eller kultur förhindrar intag av viss föda, exempelvis fläskkött eller blodmat. För att få anpassad måltid behöver en anmälan om specialkost skickas in.

Till den som äter kött men avstår visst kött erbjuder vi dagens vegetariska alternativ. Vi har inte möjlighet att laga mat på halal-slaktat kött, koscher eller liknande.

Övrig information om specialkost

matbildskollage

Specialkostanmälan ska inte användas för att få särskild mat om man inte tycker om den huvudrätt som erbjuds. Olika grönsaker eller sallader, bröd, margarin, mjölk och vatten finns alltid att tillgå.

Skulle det ske några förändringar i ditt barns dietbehov, så ska en ny specialkostanmälan göras. Om ditt barn är sjukt eller ledig bör du kontakta Måltidsservice, aktuellt skol- eller förskolekök, och meddela detta. Nummer till skolans kök hittar ni på www.lerum.se eller genom att ringa kundcenter på telefonnummer 0302-52 10 00.

Om eleven under två veckors tid utan anmäld orsak inte hämtar ut sin specialkost, kommer denna dras in. Köket meddelar ansvarig pedagog som i sin tur meddelar skolsköterskan och vårdnadshavare.

Fyll i för specialkostanmälan via vår e-tjänst med kontaktinformation och information om ditt barns dietbehov samt bifoga eventuellt läkarintyg eller  så skickas den till ansvariga på måltidsservice. 

Vårdnadshavare meddelar om det är aktuellt med specialkost även kommande skolår genom att fylla i en ny specialkostanmälan via vår e-tjänst. Om ni lämnat ett läkar- eller dietistintyg föregående år behövs inte ett nytt skickas in igen, om inget ändrats i barnets eller elevens specialkost. Om någon förändring skett i specialkosten behöver ett nytt läkar- eller dietistintyg bifogas anmälan av specialkost i vår e-tjänst Ansökan om specialkost. Om inte vårdnadshavaren inkommer med ny anmälan vid terminstart på hösten, senast 1 september varje år, så anses inte behovet av specialkost längre förekomma. Om ditt barn byter förskola eller skola ska en ny specialkostanmälan göras och skickas in tillsammans med eventuellt  läkarintyg eller dietistintyg.