Earth Hour

24 mars 2018 20.30-21.30 är det Earth Hour - världens största klimatmanifestation. Manifestationen är en signal till världens makthavare att ta klimatförändringarna på allvar! Earth Hour uppmärksammas på flera sätt i kommunen under veckan och under själva Earth Hour.

Det här händer i Lerums kommun:

Barnprylmarknader i Lerum och Floda

I Lerum och Floda står dörrarna öppna för vårens barnprylmarknader där kläder och prylar för lek och idrott hittar nya ägare och får nytt liv.

  • Equmeniakyrkan i Lerum lördag 24 mars klockan 9-13 och söndag 25 mars klockan 11-13. Halva priset på söndagen.
  • Hästhagenskolan i Floda lördag 24 mars klockan 9-12.30.

Villaägarmässan Bo & Energi

Hjällsnäshallen, Gråbo. 24 mars klockan 10-16. Fri entré. En mässa om boendet och resten av det gröna livet i hus och lägenhet. Ta med cykeln - fri cykelservice. Reservdelar till självkostnadspris.

Hela dagen visar utställarna hur man kan leva ett mer hållbart liv med mindre klimatutsläpp och miljöpåverkan.

Intresset för solceller, elbilar och batteridrivet har vuxit enormt. Mässan har flera solcellsutställare och man kan provköra en handfull elbilsmodeller.

Effektiva värmepumpar kan sänka kostnaderna för villaägare med gamla värmesystem och en elgräsklippare är både miljövänligare och så tyst att den inte stör grannarna.

Bland utställarna: Nettbuss, Cykelhuset, Lerums kommun, Nyanza Färg & Hem, Batteridrivet, IVT Center, Systemteknik, Jarli Consulting, Gråbo Blommor, Fjällmans Juridik, Villaägarna vid Säveån, Mind Construction, Gråboholm, DJ Electronics, Bilia, Bjurfors, Börjessons Bil

Equmeniakyrkan i Lerum

Konsert med Lerums kammarkör lördag 24 mars klockan 19.30. Fika i stearinljusens sken 20.30-21.30.

Fackeltåg i Gråbo

Samling vid Centrumkyrkan lördag 24 mars klockan 20.00. Facklor 25:- per styck så långt lagret räcker. Arrangörer: Företagarföreningen och Centrumkyrkan i Gråbo.

Nästan all offentlig belysning släcks!

Under Earth Hour den 24 mars, 20.30 till 21.30, släcks belysningen på många gator och vägar. Det är en symbolhandling som uppmanar världens ledare att ta klimatfrågan på allvar. 

 

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling. Fler klimattips finns på energirådgivningen på Facebook: www.facebook.com/Energi.och.klimatrådgivarna.Lerum

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbeslastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2017 deltog 253 svenska kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.