Earth Hour

Släck under Earth Hour, 28 mars 2020, klockan 20.30-21.30! Earth Hour uppmärksammadas på flera sätt i kommunen under veckan före och under själva Earth Hour.

Martin Hedberg gästar Earth Hour!

Meteorologen Martin Hedberg gästar Earth Hour onsdagen den 25:e mars. Hör Martin prata om extremt väder och tågresor i Europa. Vi bjuder på inspiration inför sommarens utflykter och semesterresor.   

Det kommer att vara extra roligt att cykla veckan före Earth Hour, särskilt om man har vägarna förbi Floda!

Hitta massor av inspiration här på webben och var med och diskutera i sociala medier, med hashtaggen #Connect2earth.

Huvudsyftet med Earth Hour är att uppmana världens ledare att agera i klimatfrågan. Årets tema för Earth Hour är biologisk mångfald.

Martin Hedberg, meteorolog, debattör och föreläsare. Har arbetat på SVT, i Flygvapnet samt gjort prognoser för expeditioner och seglatser. Han arbetar sedan femton år tillbaka med klimat, kommunikation och framtidsscenarier. Martin kom under hösten 2019 ut med boken Extremt Väder.

25 mars Vad gör du i sommar? Mer semester i Lerum än du tror! Ta tåg till Europa! Klimatet, vart är vi på väg? Lerums kommun och Martin Hedberg.  

26 mars Frukostmöte med Martin Hedberg, soleller och elbilsladdning för bostadsrättsföreningar och företag. Kvällsföredrag om solceller och elbilsladdning för bostadsrättsföreningar. Begränsat antal platser. Anmälan till peter.rosengren@lerum.se. 

Programmet uppdateras inom kort med tid och plats.

 

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling.

Bilen, Biffen, Bostaden, Butiken och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbelastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2018 deltog runt 275 av landets 290 kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.