Earth Hour

24 mars var det Earth Hour - världens största klimatmanifestation. Manifestationen är en signal till världens makthavare att ta klimatförändringarna på allvar! Earth Hour uppmärksammades på flera sätt i kommunen under veckan och under själva Earth Hour.

Barnprylmarknader i Lerum och Floda

I Lerum och Floda stod dörrarna öppna för vårens barnprylmarknader där kläder och prylar för lek och idrott hittade nya ägare och fick nytt liv.

Villaägarmässan Bo & Energi

Hjällsnäshallen, Gråbo. Det var en riktigt lyckad utställning om boendet och resten av det gröna livet i hus och lägenhet. Lerums kommun erbjöd rådgivning om bygglov och energi och bjöd på fairtrade bananer och cykelservice.

Bland utställarna: Nettbuss, Cykelhuset, Lerums kommun, IVT Center, Jarli Consulting, Gråbo Blommor, Fjällmans Juridik, Villaägarna vid Säveån, Mind Construction, Gråboholm, DJ Electronics, Bilia, Bjurfors, Börjessons Bil

Equmeniakyrkan i Lerum

I Equmeniakyrkan i Lerum bjöd Lerums kammarkör på konsert och det var fika i stearinljusens sken under Earth Hour.

Fackeltåg i Gråbo

Från en bra utsiktsplats en bit från centrum såg vi belysningen slockna när Earth Hour inleddes. Facklorna tändes och fackeltåget vandrade ner mot torget. 

Nästan all offentlig belysning släcktes!

Under Earth Hour släcktes belysningen på många gator och vägar. Det är en symbolhandling som uppmanar världens ledare att ta klimatfrågan på allvar. 

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling.

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbelastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2018 deltog runt 275 av landets 290 kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.