Earth Hour

Vi släckte under Earth Hour, 30 mars 2019, klockan 20.30-21.30. Earth Hour uppmärksammades på flera sätt i kommunen under veckan före och under själva Earth Hour.

Pumpa hojen för klimatet!

Vi gjorde det extra roligt att cykla! På torsdagen, fredagen och lördagen fanns cykelkorgar med lite överraskningar längs några av kommunens cykelbanor. Flera som passerade en cykelkorg fotade och taggade med #earthhourlerum2019 på ett öppet konto på Instagram eller Facebook.  

På lördagen var det också premiär för cykelturen Blinkis on Bike som finns i appen Lerum Live. Här ger sig Blinkis ut på en cykeltur med kluriga barnfrågor längs vägen.

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald är två ödesfrågor som vi alla behöver ta itu med – annars kan vi inte fortsätta leva på vår planet!

Vid den nya entrén till Leråns naturreservat har vi byggt ett jättestort insektshotell som syns på långt håll och en av sommarens nya växtrumsplatser får det passande namnet Mångfalden. Under våren kommer fler insektshotell att sättas upp.

Cykling har kraftig medvind och alltfler upptäcker vilket fantastiskt cykelland Sverige är. Lerum har flera riktigt bra cykelleder för både pendling och helgutflykter. Tänk, vilken förmån att få trampa fram precis intill någon av våra sjöar eller genom en skogsdunge. Pumpa däcken och häng med på hojen!

Hitta massor av inspiration här på webben och var med och diskutera i sociala medier, med hashtaggen #Connect2earth.

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling.

Bilen, Biffen, Bostaden, Butiken och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbelastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2018 deltog runt 275 av landets 290 kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.