Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Kraftledningarna delar samhället

Kraftledningarna kors och tvärs genom landet är vi alla beroende av men som ingen vill ha i trädgården. I Gråbo delar de samhället i två delar. Bokstavligen.

Men det kanske finns en ljusning.

Bild på kraftledningarna i GråboDet fanns en tid när Sveriges avloppssystem ogenerat sköljde fram i fullt dagsljus. Det gör det inte längre. Med kraftledningarna är det en annan sak. Att gräva ned kraftledningar är också tekniskt möjligt, men kostsamt.

- Kraftledningarna i Gråbo är iögonfallande, fula och upptar en stor areal som inte kan bebyggas främst för att kraftledningsbolagen måste ha tillgång till teknisk service från marken, säger Christan Mattson, processledare för Vision 2025.

Idag används marken under kraftledningarna som gångstråk för elever på väg till och från skolan, joggingturer och promenader med hund. En del vägar är asfalterade, andra upptrampade stigar.

Möjligheter inte bekymmer

2012 försökte Lerums kommun tillsammans med Lerum Energi, Svenska Kraftnät och Vattenfall AB att tillsammans se hur man kunde förbättra möjligheterna för människor att utnyttja marken under kraftledningarna. Ett attraktivare landskap skulle estetiskt bidra i Pilot Gråbo, förbättra förbindelserna och bidra till ökat promenerande.

I de samtalen uppkom ett flertal förslag bland annat belysningskonst, go-kartbana, laddningsstation för elbilar, bioenergiodlingar, koloniträdgårdar, fiskdamm och fårhagar.

- Vi ville vända på begreppen. Istället för att se det som ett bekymmer satt vi med en tio hektar stor resurs mitt i samhället. Ett område som kan ena västra och östra delen av Gråbo.

Dessa samtal är nu lagda på is därför att Svenska Kraftnät önskar dra ytterligare en ny ledningskorridor mellan Stenkullen strax söder om Gråbo norrut till Trollhättan. En kraftledning som Lerums kommun, i sitt yttrande, har framfört önskemål om att marklägga 21 kilometer till norr om Gråbo tätort. Även länsstyrelsen har framfört kritik till den nya kraftledningen.

- Diskussioner förs nu mellan Svenska Kraftnät och berörda kommuner för att finna en gemensam lösning. Vi försöker föra in våra tidigare diskussioner om dagens kraftledning genom Gråbo i den förhandlingen. I dagsläget vet vi inte var vi hamnar och tidsperspektivet för en färdig lösning ligger 5-7 år fram i tiden, förklarar Lerum Energis vd Mats Jakobsson.

Läs mer om Chalmers arkitekturstudenters förslag (Bortglömda områden 2011-2012) om vad marken och kraftledningarnas pyloner skulle kunna användas till. Maststudenternas förslag inbegriper såväl vindkraft som konstnärlig utsmyckning. Se länk nedan.