Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Ekoturism – en del av en hållbar helhet

Expo för hållbart byggande är i startgroparna med lokala byggare i förarsätet. Nu börjar även projekt ekoturism ta form. Om än i liten skala.

- Om Gråbo börjar bli intressant som besöksort och skyltfönster ur ett hållbarhetsperspektiv är vandringsleder ett attraktivt alternativ, säger Åsa Quist, kommunens turismansvarige och med i Medskapandegruppen.

Turismansvarig i Lerums kommun Åsa QvistÅsa QuistMedskapandegruppen – ett helt unikt sätt att skapa direktdemokrati – startade maj 2012. Nu ett år senare presenteras de första konkreta stegen för arbetsprojekt Ekoturism. Projektet är tillsammans med skolvägar de första arbetsuppgifterna som Medskapandegruppen får bita i. Båda projekten kan härledas till Chalmers arkitekturs mastersstudenters arbeten hösten 2011.

- Det här är ett nytt sätt att jobba för alla och därför är det inte konstigt att det blir lite trevande i början. Jag har föreslagit en utveckling och paketering i fem steg, ett för varje år. Jag tänker mig att vi startar i liten skala och växlar upp för varje år. Utgångspunkten blir det kommande nya torget. Längs vandringslederna kryddar vi med information om historien, naturlivet och sevärdheter.

Småskaligt företagande

Ekoturism, som besöksnäring, är ett småskaligt ben för att öka affärsdriven verksamhet inom ramen för Pilot Gråbo. När väl en första infrastruktur för ekoturism, inklusive marknadsföring, etableras skapar det förutsättningar ökad handel av produkter, tjänster och boende.

- Idag finns till exempel inget kommersiellt boende i Gråbo. Jag ser kan tänka mig Bed & Breakfast och Bo på bondgård. Ett hållbart Gråbo är hållbarhet även ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Ökad besöksnäring, vilket statistiskt ger fler arbetstillfällen för unga, kvinnor och utlandsfödda, lyfter alla hållbarhetsperspektiv; det värnar miljön, ökar köpkraften, genererar arbetstillfällen på sikt och bidrar till ökad stolthet för hemorten. Det går hand i hand.

Ekoturismspåret kan även dockas till Rework Lerum, Lerums ljusgröna miljöpris och eventuella kommande EU-projekt i arbetet med att utveckla Gråbo till en hållbar tätort.

- Leaders nuvarande landsbygdsprogramperiod går ut 2013. Om Lerums kommun även satsar på nästa programperiod blir det insatser på hållbara projekt.