Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Expo Gråbo visar viljan och modet

Namnet till trots, Passivhuscentrum Västra Götaland, verkar organisationen offensivt för att påskynda energieffektiviseringen i Sverige.

- Bygga, gräva, snickra och måla är redan en tydlig företagsprofil i Gråbo. Expo för hållbart byggande i Gråbo ligger helt rätt i tiden, säger Carlos Andersson, verksamhetschef för Passivhuscentrum.

Passivhuscentrum, med säte i Alingsås, vill sprida kunskap och väcka uppmärksamhet om hållbart och energieffektivt byggande och passivhusteknik. Inom sin nisch är man en del i ett betydligt större uppdrag – det handlar om att rädda världen.

- Det handlar om att hushålla jordens ändliga resurser. Världsbankens rapport i vinter "Turn down the heat" visar på konsekvenserna av fyra graders uppvärmning. Faktum är att vi springer mot en katastrof för mänskligheten. Vi som verkar inom bygg- och fastighetssektorn står inför stora utmaningar. Globalt står bebyggelse för 40 procent av energitillförseln. Men utmaningar innebär också stora möjligheter.

Passivhuscentrum, som för övrigt ansökt om att byta namn till Institutet för hållbart byggande, menar att all teknik finns på plats för att göra kraftiga energibesparingar i fastigheter. Vad som saknas är modet och viljan, enligt Carlos Andersson.

- Sverige ligger sedan länge väl framme i utvecklingen och har all know how, men håller på att bli omsprungna. Tyskland och Österrike har längre erfarenhet av passivhusbyggande. Våra grannländer Norge och Danmark har redan satt passivhus som lagstandard för nybyggnation från år 2015. Nu måste vi agera för att inte tappa fart och marknadsandelar. Expo Gråbo kan bli först i Sverige med en permanent passivhusutställning i landet och jag ser Alingsås och Lerum som en nationell nod för hållbart byggande i landet i partnerskap med Passivhuscentrum.

Faktum kvarstår: kan aktörer tjäna pengar på att bygga energismart? Carlos Andersson hävdar att det är fullt möjligt redan idag samtidigt som ökade lagkrav påskyndar förutsättningarna för aktörer inom hållbart byggande.

- EUs 20/20/20 mål och Sveriges klimatmål påvisar båda en 50-procentig reducering av energianvändning i bostäder 2050 jämfört med 1990-års nivåer. Ännu viktigare är EUs direktiv om byggnaders energiprestanda EPBD2 (the Energy Performance of Buildings Directive, red. anm.) som skärper energikraven vid nyproduktion. Direktivet säger att all nybyggnation ska vara nära nollenergibyggnader. Det här direktivet börjar gälla för offentliga byggnader 2018 och all nybyggnation och omfattande renoveringar 2020.

Nybyggnation i all ära – men faktum kvarstår att 90 procent av dagens byggnader kommer att stå kvar 2050. Så även i Gråbo. Att renovera miljonprogramområdena till energieffektiva bostäder är kanske den största utmaningen och förutsättningen för att Sverige ska klara energimålen.

- Allmännyttiga Alingsåshem AB har visat att det går att hitta lönsamma affärer även för energieffektiviseringsrenovering av miljonprogrammets bostäder. Men det gäller att se helheten. Exempelvis kan äldre i energieffektiva hus bo kvar längre i sina hem vilket minskar investeringar i nya äldreboenden i kommunerna.

Även om Lerums och Alingsås kommunpolitiker är med på tåget kan det, enligt Carlos Andersson, göras mycket på nationell nivå för stimulera energieffektivt byggande – momsrabatter, förmånliga energisparlån som i Tyskland, rotavdrag för energieffektivisering, samverkan näringsliv-högskolor-offentliga institutioner med mera.

- I Lerum har man infört markanvisningskrav, bygglovsrabatter och energipremier och föregår med goda exempel på energieffektiva fastigheter. Det är bra. Kommuner kan även arbeta med rabatterade tomtpriser och handläggningsförturer.

Carlos Andersson medverkade som föreläsare på Expo för hållbart byggandes kunskapsdag i Gråbo 4 mars 2013. Inledningsvis frågade han retoriskt om Gråbo kan hjälpa till att rädda världen? Som avslutning på föreläsningen svarade han själv:

- Ja, Gråbo kan faktiskt hjälpa till med att rädda världen!

Intervju med Carlos Andersson