Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Ingen grå tunnel i Gråbo

Tunneln under Gråbovägen vid Ljungviksskolan är vackrare än någonsin. Tillsammans med två konstnärer har ungdomar och personal från fritidsgården i Gråbo smyckat tunnelns väggar. Den 10 september, klockan 13-13.30 är det högtidlig invigning av den nyutsmyckade tunneln.

- Ambitionen är att boende i Gråbo ska uppleva tunneln som mer tillgänglig och tilltalande. Kanske till och med något att visa upp för gästerna på promenaden efter maten, säger Karin Gertzén, utvecklingsledare folkhälsa i Lerums kommun.

En kartläggning av skolvägarna i Gråbo visade att elever upplevde passagen i tunneln som smal och mörk. Nu har tunnelns mynningar omformats, belysningen gjorts om och de två konstnärerna Sara Hernefjord och Artiom Toma har tillsammans med ungdomar och personal på fritidsgården gjort konstnärliga utsmyckningar. Tunneluppdraget är ett samarbete där unga i Gråbo och medarbetare från kommunen har arbetat tillsammans från början till slut.

- Målet är att skapa ökad delaktighet i utformningen av närmiljön. Förhoppningen är att man ska känna att detta är vårt och det ska vi ta hand om. Att samverka tar tid, men resultatet blir så mycket bättre och det är grymt mycket roligare, säger Karin Gertzén.

Uppdraget inleddes med en workshop på fritidsgården för att samla tankar och idéer från ungdomarna. Utifrån resultatet av workshopen arbetade konstnärerna fram fyra förslag på motiv. Sedan var det ungdomarnas tur att rösta fram det vinnande motivet. Två förslag fick lika många röster och därför har tunneln smyckats med två olika motiv. Ungdomarna på fritidsgården har haft möjlighet att delta i målningen i tunneln tillsammans med konstnärerna.

Utsmyckningen av tunneln är en del av arbetet i uppdraget projekt skolvägar inom Pilot Gråbo. Ett arbete som kommunen ansvarar för tillsammans med medskapandegruppen i Gråbo.

Program invigning 10 september klockan 13

  • Invigningstal: kommunstyrelsens representanter i medskapandegruppen Dennis Jeryd och Annelie Lundström, konstnärerna Sara Hernefjord och Artiom Toma.
  • Bandklippning och musik.