Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Moppeverkstad i kyrkan

Som pastor i Centrumkyrkan i Gråbo möter Mikael Tilly ungdomarna som alla talar om men ingen riktigt vill möta.

- 1989 eldades affären upp så fick vi nytt torg. 2007 eldades Hjällsnässkolan, då fick vi tre nya skolor. Jag vet inte det korrekta i pedagogiken men så är the Gråbostyle, ler Mikael.

Mikael är född och uppvuxen i Gråbo. Efter att ha utbildat sig till pastor har han slagit sig ner på hemorten och bildat familj med fru och fyra barn.

- För mig har Gråbo alltid varit en bra ort att växa upp på. Det är tryggt utan att vara tråkigt. Gråbo är ett samhälle som är mig varmt om hjärtat och som jag känner starkt för. Men ju äldre jag blivit har jag förstått att inte alla haft samma bild, verkligheter eller förutsättningar. Visst finns det en Gråboanda – men det är inte alla som omfamnas av den. Det finns en del som känner sig utanför. Dessa "bråkiga" kan vi inte bara flytta på.

Centrumkyrkan i Gråbo har en uttalad verksamhet att verka bland dessa i utanförskap i Gråbo. Att medverka till att bryta den sociala utsattheten. Som pastor i kyrkan har Mikael fått upp ögonen för dessa ungdomars situation.

- Om vi vill få slut på skadegörelsen i Gråbo måste vi möta dessa ungdomar och erbjuda dem en meningsfull fritid och tid med oss i den etablerade vuxenvärlden. Hur mår en person som hela tiden måste ha sönder saker? Sedan 2009 har vi, inledningsvis inom ramen för Church on wheels, erbjudit moppeverkstad för unga. Först i Hjällsnässkolans metallslöjdsal. Numera i vår kyrka vid torget. Det är inte så mycket mekande längre, mer ett ställe att hänga på, fika, spela spel och kravlöst umgås på. Vi avslutar alltid med en samling där vi reflekterar över den situation vi befinner oss i. Det är inte så avancerat, men möter en brist som finns i Gråbo.

Idag driver kyrkan i centrum moppeverkstad för äldre tonåringar varje torsdagskväll och Discover för de yngre varje fredagskväll. Totalt träffas ett 50-tal barn och ungdomar i centrumkyrkan varje vecka.

- Jag tycker ansatsen i skolprojekten är väldigt god och det kommer att ge resultat på sikt. Min fru jobbar som fritidspedagog så jag har en viss inblick i deras verksamhet. Skolans nya arbetssätt drivs av bra och engagerade människor. Vi i centrumkyrkan ser oss som ett komplement och bidrar till samhället så gott vi kan. Vi tog ett beslut i församlingen för några år sedan efter det av vi ställt oss frågan "Vem saknar oss om vi inte fanns kvar?".

De äldre församlingsmedlemmarna är numera också vana vid att det kan vara högljutt i kyrkan.

- Ja, här kan det vara lite annorlunda. När vi har bön i rummet bredvid moppeverkstaden kan det låta som om väggarna rivs ner (skratt). Men våra äldre församlingsmedlemmar är inte rädda för lite stök och svordomar. Tvärtom, de bakar gärna bullar till ungdomarna. Här uppstår faktiskt möten över generationsgränser som i sin förlängning kan vara oerhört betydelsefulla.

Bild på Centrumkyrkan i GråboCentrumkyrkan  Känner då Mikael och kyrkan att de har kommunen med sig i sitt arbete?

- En framgångsfaktor i vårt arbete är att vi just inte är skolan, kommunen eller socialtjänsten. Vi är något annat. Kommunen vet vad vi gör och uppskattar det. Politikerna har sagt till oss på medborgardialogerna: "Ni är alltid så positiva här i Gråbo". Det tror jag stämmer – vi är engagerade, orädda och tror på förändring.

Mer information