Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Ett bra samhälle att växa upp på

Många vuxna förfäras över de ungas beteende i Gråbo. Men vad säger ungdomarna själva? Vi träffade Ljungviksskolans elevråd för klass 8-9.

En av anledningarna till att Lerums kommun beslutade sig för att göra Gråbo till pilot i visionsarbetet är återkommande problem med skadegörelse och missbruk bland unga. Målet att skapa Sveriges första hållbara tätort i Gråbo inkluderar i högsta grad social hållbarhet.

Lugnare än Göteborgs förorter

- Jag flyttade hit från Bergsjön för ett år sedan. Här är det mycket lugnare. Sedan är det inte långt från Göteborg, så det är lätt att ta bussen in. Mina gamla kompisar i Bergsjön fattar inte hur vi kunde flytta hit ut till landet, där det inte händer något. De är mer storstadsfixerade, men jag trivs, säger Lebing Omer som också spelar fotboll i Lekstorps IF.

- Man kan tycka att det är ett lite tråkigt samhälle, men det är inte otryggt. Det som hände märker man av när man kommer till skolan på måndagarna. Det kan vara inbrottsförsök eller krossade rutor på busskurer. Vår nya skola, Ljungviksskolan, är modern och fin med bra lärare. Även om den kan kännas lite opersonlig. Jag upplever till exempel att mobbning inte finns över huvud taget, säger Emil Lindberg.

Sara Abdullah har bott i Gråbo i fyra år:

- Under mina år i Gråbo har jag inte sett ett enda bråk. Jag trivs jättebra här!

Emma Augustsson försöker förstå varför skadegörelsen ändå fortsätter:

- Det här är inga farliga typer. Ofta är de rätt blyga och känner att de behöver hävda sig genom att spela tuffa och coola. Det är trist att de måste visa det genom att krossa rutor och vandalisera.

Gråbo helt ok

Alla är rätt överens om att Gråbo är ett helt ok ställe att växa upp på.

- Det är lugnt, tyst och tryggt och man har nära till kompisar, säger Linn Jacobsen som i flera år varit med i scouterna.

- Så som skolan är upplagd idag ("entreprenöriellt lärande" reds. anm.) så är det lugnt. Är man effektiv under skoltid har vi inte mycket läxor. Jag umgås mycket med kompisar och tränar på gym. Vill jag handla åker jag in till Göteborg.

Vad är det som saknas?

- Fritidsutbudet går inte att klaga på. Det finns ju det mesta inom kommunen. Ska man ta sig in till Lerum och Stenkullen fungerar det bra, det är gôtt att sitta på bussen. Men bussarna från Gråbo ut till Sjövik är för få. Det är segt att sitta och vänta.

Gärna gymnasiet, men sedan

Emil, Emma, Sara och Lebing går alla i nian och ska börja gymnasiet till hösten. Alla utom Emma kan mycket väl börja i Lerums gymnasium. Men sedan – kan de tänka sig att återvända och bosätta sig i Gråbo som vuxna? En av grundtankarna i Pilot Gråbo är att orten sak växa med fler invånare.

- Jag vill bo i staden fram till jag är kanske 30 och ha nära till studier och arbete. Sedan när jag ska bilda familj då kan jag mycket väl tänka mig att flytta tillbaka. För mig är Gråbo en mysig ort där min familj bott i tre generationer tillbaka. Min farfar var med och byggde Hjällsnässkolan, den var inte så dålig som många säger. Det är klart att den var lite möglig och så, men den hade allt inte minst grymma lärare, säger Emma.

Lebing ser tydligt vilka människor som skulle kunna lockas av Gråbo.

- Knappast 20-åringarna. Däremot barnfamiljer och äldre.

- Jag utesluter inte att jag kommer att bo här som vuxen, menar Sara.

Det gör däremot Emil:

- Nej, jag vill nog bo i Göteborg.