Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

En tryggare stämning på fritidsgården

Fritidsgården i Gråbo har flyttat in i nya lokaler, med nya gränser, bättre stämning och tryggare klimat.

- Det fanns en hånfull och taskig stil inkokt bland de unga förut som förstörde så mycket. Det har vi jobbat bort nu. Det gör att alla kan känna sig trygga på gården, säger Daniel Pertovt, som jobbat tio år på Gråbo fritidsgård.

För några år sedan var tonläget och språkbruket ett annat. Liksom nedskräpningen. Det var snus i taket, spottloskor på väggarna, fimpar utanför entrén och en allmän tuff attityd på gården.

- Vi har aldrig accepterat ett sådant beteende, men det var en våg där det var kämpigare på många olika fronter. Då kunde äldre halvkriminella killar försöka komma hit senare på kvällen med amfetamin i fickorna. Vi har alltid varit stenhårda med vår nolltolerans mot alkohol och droger. De har aldrig varit välkomna – nu försöker de inte ens. Vi har styrt upp verksamheten ytterligare och satt tuffa gränser. Du får inte röka på skolområdet och framför allt får inte ett språkbruk förkomma där orden hora eller idiot ingår. Genom att det är tryggt här vågar ungdomarna öppna sig och vi får även nya yngre ungdomar, inte minst tjejer till gården. Ingen ska komma hit och bli kränkt!

Bland annat öppnar fritidsgården tidigare och stänger tidigare. Som längst till klockan 21.45 fredagar och lördagar.

- Kvalitet är inte lika med sena kvällar. Vi har besökare som inte är tonåringar – det finns ingen anledning att de ska vara hemifrån efter tio på kvällen.

Ny musikstudio ett lyft

Daniel ser en tydlig vändning på tre år sedan när fritidsgården köpte in teknik för 40 000 kronor och skapade en musikstudio.

- Det kan låta som mycket pengar, men det är var två sönderslagna busskurer och en polisutryckning kostar. Tänk så mycket uppdämd energi vi fångat upp som annars kanske fått sitt destruktiva uttryck. De är flera tidigare besökare på gården som numera har sina egna små hemmastudiors och skapar musik. Kan vi fånga upp och stötta känsliga och självdestruktiva ungdomar har vi alla att vinna på det. Jag brukar uppmuntra alla våra besökare att hitta en kreativ grej som håller dem vakna och inspirerade: mat, poesi, måleri, fotografi, musik ... vad som helst som har ett värde, som betyder något för dem och därför skapar mening och engagemang, säger Daniel som liksom sin kollega Danyael Nilsson är musiker. Jag vet vad jag talar om, jag hängde själv i grusgropen i Gråbo i tonåren och gjorde dumheter innan jag hittade rätt spår i livet.

En annan förändring och tydlig tendens är att de unga i Gråbo börjat öppna sig för omvärlden. Exempelvis går flera av besökarna på Gråbo ungdomsgård till Torpskolans ungdomsgård i Lerum de kvällar Gråbo har stängt.

- Jag ser det som positivt, en signal på att de öppnar upp sig. Förr hade Gråboungdomarnas besök på Torpskolan varit lika med bråk, så är det inte nu, säger Danyael.