Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

The Oscar II story

År 1900 invigdes järnvägen genom Gråbo samhälle. Höjdpunkten på firandet var dåvarande kung Oscar II genomresa från Stockholm till Marstrand. Om han inte hade somnat ...

Utgångspunkten och kärnan i att bygga upp ekoturismen i Gråbo är att hela samhället utvecklas i hållbar riktning. Hållbara Gråbo ska locka besökare.

- För att bli ett hållbart besöksmål måste man börja från början med att väcka intresse, engagemang och stolthet för sin ort och dess omgivning, menar Åsa Qvist, kommunens turismansvarige och med i Medskapandegruppens projektgrupp.

Bild på kung Oscar IIKung Oscar II  Därför har projektgruppen lanserat berättelsen "Om jag inte hade somnat" som syftar till Oscar II trötthet och vad han gick miste om när han sov sig förbi Sjövik, Stora Mellby och Stannum. Hade han varit vaken hade han förmodligen låtit stanna ångloket och tagit sig en stilla och stärkande promenad runt samhället i aftonsolen.

Givande promenad

- I ett första skede tänker vi oss en promenadslinga, sammanlänkad med skolvägarna, som utgår från torget och resecentrum. Längs rundan sätter vi upp informationsskyltar som berättar om sevärdheter, naturupplevelser och kulturhistoria. Informationen ska även finnas tillgänglig som broschyr, app och webb, säger Irene Johansson i projektgruppen.

Handlingsplanen är att efterhand låta denna cirkel vidgas för att inkludera fysiska besöksmål, exempelvis Fjällareds såg och kvarn, i Gråbo närhet och senare knyta samman Gråbo med Björboholm, Sjövik och Floda via promenad-, rid- och cykelvägar.

- I ett senare läge ska vi paketera möjligheter att besöka, bo och äta enligt eko-turismmodellen. Vi ska även uppmuntra och stimulera initiativ till kommersiella boenden i området. Exempelvis Bed & Breakfast eller Bo på lantgård. När vi väl kommit så långt, om ett par år, kan vi även kvalitetssäkra konceptet.