Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Gråbo – stark egen identitet

En framgångsfaktor i Gråbo är samhällets starka kultur och identitet vilket skapar något som ofta kallas Gråboandan.

En anda som präglas av en positiv självkänsla och som också bidragit till de osedvanligt välbesökta medborgarmöten som kommunen arrangerat i samhället.

I arbetet mot att förverkliga Lerums Vision 2025 bad Lerums kommun Stiftelsen Tällberg att genomföra en förstudie för att se om och hur Gråbo kan gå före och bli ett föredöme för resten av kommunen. Denna förstudie kartlade bland hur vilka drivkrafter och som finns i Gråbo.

Stiftelsen Tällbergs rapport 2011 påvisar att det är uppenbart att invånarna själva i Gråbo kommer att vara den positiva drivkraften för visionens förverkligande.

- Det finns en stigmatisering av Gråbo, men faktum är att Gråboborna gillar Gråbo och känner sig trygga i samhället. Vår studie visade att ungdomarna var de starkaste rösterna för att Gråbokulturen inte får förstöras. Det finns en positiv självkänsla i Gråbo, en egen stark och positiv identitet som behöver få utvecklas ytterligare. Gråbo är inne i en positiv förändrings- och utvecklingsspiral, säger Göran Gennvi ansvarig för rapporten.

I Gråbo är medborgarna bekanta med varandra främst på grund av föreningslivet och kyrkan. Men Stiftelsen Tällberg hävdar att det finns en annan möjlig orsak till att den interna samhörigheten kanske är starkare i Gråbo än andra delar av kommunen. Skolbranden 2007 var en tragedi som sannolikt påverkade alla Gråbobor. Det är ett känt faktum att grupper som drabbas av tragedier kan få en ökad samhörighet just genom det gemensamma trauma som man tillsammans genomlider.

Slutsatserna från studiens djupintervjuer är att mognadsnivån för en förändring och utveckling mot en hållbar livsstil kan betraktas som hög bland invånarna i Gråbo. Den positiva viljan och motivationen till förändring och utveckling gör att en drivande kraft för att förverkliga Lerums Vision 2025.

Pilot Gråbo har därför, ur denna utgångspunkt, ett gott läge i utvecklingsarbetet som bygger på redan positiva etablerade processer. Stark samhörighet är en fantastisk tillgång i stora förändringsarbeten, vilket kan bekräftas av Gråbobon Christer Santesson:

- Jag upplever det som att det inte finns socialgruppsskiktning i Gråbo. Här umgås vi alla, även över generationerna. Just det har jag lärt mig uppskatta allt mer.

Klicka här för att läsa Stiftelsen Tällbergs rapport >>