Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Jag vädrar morgonluft

Carl-Axel Riegnell har varit Gråbobo i nästan hela sitt liv.

- Mitt arbete har tagit mig runt om i Sverige i alla år, men Gråbo blev min hemvist eftersom vi fick köpa en för oss attraktiv tomt att bygga vårt hus på. Närhet till skolor var också viktigt.

Carl-Axels far blev kyrkoherde i Stora Lundby hösten efter Carl-Axels födelse 1944 fram till hösten 1971. Prästyrket var aldrig aktuellt eftersom det tekniska intresset var större. Idag har han sedan länge flyttat från prästgården, är medlem i scoutkåren sedan barnsben och i Stora Lundby samhällsförening sedan starten. Som nybliven pensionär och mångårig Vasaloppsåkare deltar han varje tisdag i skogsvandringar med andra gamla Vasaloppsåkare och orienterare i trakten.

- Gråbo ligger bra till, jag har alltid trivts här och vi lever verkligen ett naturnära liv. Jag stavvandrar, åker rullskidor eller cyklar nog i genomsnitt ett par mil i veckan i skogarna runt häromkring.

Carl-Axel uppskattar förändringarna i samhället som nu går under namnet Pilot Gråbo.

- Det är alltid kul när det händer något på hemorten och jag har svårt att hålla tyst på möten. Det ser trevligt ut så här långt. Det har börjat bra med skolorna, det var viktigt att få ordning på dem. Även aktivitetsparken vid Röselidsskolan är positiv, säger Carl-Axel som numera har barnbarn i skolvärlden.

Varför medborgarmöten är så välbesökta just i Gråbo har han också svar på:

- Lerums kommun slutar vid norra kyrkogårdsmuren i Lerum (skratt). Så tror jag många upplever det. Vi har varit lite av en avkrok i kommunen som traditionellt är mer orienterad längs Lärjeåns dalgång mot Göteborg och det har också skapat en egen sammanhållning som i mycket värnar om samhället. Vi bryr oss om Gråbo och är samtidigt inte bortskämda med att få vara med och påverka hur vi vill att Gråbo ska utvecklas. Jag, och många andra, vädrar morgonluft.

Vad tycker han då om hållbarhetsperspektivet?

- Själv bor jag och frugan i vårt eget hus sedan 1976. Vi värmer vårt hus med biobränsle, en pelletsvärmare, och jag tar inte bilen i onödan. In till Göteborg tar jag bussen, det är enklare.