Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Vi måste titta framåt

När man prata med Birgitta Jacobsson tänker man lätt på ishockeyspelaren Foppa Forsbergs ord: "Ge upp kan andra hålla på med, det är inte min grej".

Det finns energiknippen och energiknippen och så finns det Birgitta Jacobsson i Gråbo. Birgitta är kassör i Stora Lundby samhällsförening, kassör i gymnastikföreningen Gråbogympan, ordförande i Lerums civilförsvarsförening, ungdomsansvarig i Västkustens båtförbund och styrelsemedlem i Gråbo trädgårdsförening. Bland annat.

Dessutom var Birgitta i allra högsta grad aktiv i de inledande referensgrupperna när samhällsutvecklingsarbetet, det som i dag går under namnet Pilot Gråbo, inleddes 2006. Hon var även flitigt anlitad av Chalmers arkitekturs mastersstudenter hösten 2011.

Blir du aldrig trött, Birgitta?

- Jo, då lägger jag mig ner på hallgolvet i tio minuter. Sedan är jag pigg igen. Allvarligt talat så har jag en genuin förmåga att lätt koppla av och vila. Det är nyckeln till att vara aktiv – och att göra det man tycker är roligt. Även jobbet som ekonomichef lämnar jag bakom mig när jag går hem för dagen. Sedan har jag en mycket förstående och stödjande man i min Leif-Göran.

Birgitta har bott i Gråbo i hela sitt liv. Hennes intensiva röst, civilkurage och positiva energi är densamma som i skolåldern.

- Jag kan inte vara sysslolös – då får jag myror i kroppen. Dessutom kan jag aldrig hålla tyst, är inte rädd för att lägga mig i och jag ger aldrig upp. Luktar det illa i skolans omklädningsrum så ringer jag tills det är åtgärdat. Genar folk genom de planterade buskarna vid torget eller slänger en barnvagn vid återvinningsstationen säger jag till. Är gatubelysningen trasig söker jag tills jag får tag på den ansvarige. Sedan sparar jag på detta nummer. Jag vet numera var jag ska ringa och vilka i kommunen som ansvarar för vad, för att det ska hända saker. Vi har alla nytta, även kommunen, av att vi bryr oss om vår hembygd och att vi kan bolla idéer med varandra. Framför allt är jag mån om att saker jag engagerar mig i ska bli bra och att vi ska få det snyggt och trevligt här i Gråbo.

Att kommundelsträffarna är betydligt mer välbesökta än i Lerum och Floda förvånar inte Birgitta.

- Vi är måna om varandra hör i Gråbo. Sedan tycker jag också att våra åsikter tas på allvar. Vi har ett jättefint samarbete med alla politiker – då blir det desto roligare att engagera sig – när ens röst blir respekterad. Det ska bli spännande att se hur torget och de nya bostäderna vid torget utvecklar sig. Vi måste titta framåt annars stagnerar vi. Jag och min man har pratat om att flytta till vårt fritidshus vid havet i framtiden, men jag tror inte vi kommer härifrån. Gråbo är bäst, ler Birgitta.