Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Idéer omsätts i praktiskt arbete

Barbro Feltzing (mp) är andre vice ordförande i Gråboberedningen. Hon har tidigare suttit i tolv år i Riksdagen och är bland annat mamma till friårsreformen.

- Vad har varit mest intressant med uppdraget som ledamot i Gråboberedningen?

Bild på Barbro FeltzingBarbro Feltzing - Chalmers arkitekturs masterstudenter som var här hösten 2011 var inspirerande. Vi fick också möjlighet att ingående diskutera deras imponerande förslag. Jag pratade själv med studenter från bland annat Mexiko, Holland, Afrika och Thailand. De kunde verkligen se Gråbo med helt nya ögon.

- Hur ser du på fokuseringen och satsningen på Gråbo?

- Jag är född i Björboholm öster om Gråbo. Jag tycker det är roligt att det satsas på en tätort utanför centralorten som dessutom inte är så högt värderad som Lerum.

- Har ni en konstruktiv beslutsprocess?

- Vi har en märkvärdig samförstånd i beredningen. Märkligt faktiskt, med tanke på hur vi annars kan slåss om saker. I vår delrapport föreslog vi bland annat att lyfta arkitektstudenternas förslag om ekoturism och skolvägar. Två spår som det nu jobbas med i Medskapandegruppen. Det känns bra att idéer omsätts i praktiskt arbete så att det händer saker och sker återkopplingar på invånarnas synpunkter. I vår slutrapport i vinter kommer fler förslag att jobba med i framtiden.

- Målet är Sveriges första hållbara tätort. Kan vi nå dit?

- Det är mycket som ska stämma in om Gråbo ska nå målet. Framför allt måste vi få med oss medborgarna att vilja leva hållbart i sin vardag. Det ska vi försöka förenkla genom att erbjuda smarta och bra lösningar som uppmuntrar till hållbara vardagsval. Pilot Gråbo är på väg att bli känt och uppmärksammas allt mer nationellt. Den uppmärksamheten förpliktar.

- Vilka frågor ligger dig närmast om hjärtat?

- Att jobba för bra livsmedel, få bort kemikalier i maten, minska bullret och lagstifta för renare utsläpp.

Mer information