Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Gråbo behöver fler invånare

Våren 2013 har detaljplanerna för de nya bostäderna vid Mjörnbotorget varit på utställning. Samtidigt säljer kommuner ett antal tomter i anslutning till Gråbo centrum.

Bild på Anna-Lena HolbergAnna-Lena Holberg (m)- Fler nyinflyttade familjer i Gråbo är en förutsättning för att lyfta Gråbo. Det ger ökad köpkraft, extra vitalitet och fler elever i skolorna. Då kan det bli hur bra som helst, säger kommunalråd (m) Anna-Lena Holberg.

Branden enade politikerna

Branden i Hjällsnässkolan i Gråbo hösten 2007 blev kulmen på ett par års oroligheter i kommundelen. Samtidigt, mitt i bedrövelsen, enades politikerna över blockgränserna om att ta krafttag i Gråbo. Den gemensamma politiska viljan har, enligt många, haft stor betydelse för att skapa det som idag är Pilot Gråbo. Vid den tiden satt Ann-Lena som ordförande i visions- och utvecklingsnämnden för samhällets omsorger.

- Det var chockartat. Jag tycker också att vi gjorde rätt som satsade på skolorna . Moderna, spännande och profilerade skolor är en viktig faktor både för Gråbo som samhälle och för barnfamiljer när de väljer att flytta. Skolorna kommer att bidra till att få fart på Gråbo.

Samtidigt ser Anna-Lena orosmoln. Elevkapaciteten i de tre F-9 skolorna är underutnyttjad vilket får till följd att ekonomin i dagsläget inte går ihop i en annars ansträngd kommunekonomi. Dessutom har skadegörelsen ökat igen vintern 2013.

- De här två sakerna måste vi förändra och jag har stor förhoppning att vi kommer att klara det.

Lerum - större än du tror

Lerums kommun växer i invånarantal och har idag drygt 39 000 invånare. Det är fler än Alingsås-, Lidköpings- och Vänersborgs kommuner. Samtidigt har Lerums kommun tre tydliga identitetstarka kommundelar -Lerum, Floda och Gråbo. Det finns med andra ord ingen självklar centralort med månghundraåriga stadsrättigheter kring vilket allt annat snurrar.

- Det är riktigt att det finns starka lokalpatriotiska inslag även i kommunpolitiken. För mig som kommunalråd – som representerar hela kommunen - är det här en ständig balansgång. Vi har inte pengar att göra allt, överallt. Satsningen i Pilot Gråbo som skyltfönster för Vision 2025 är viktigt men vi har också ansvar för andra kommundelar.

Ökad dialog en förutsättning

För att tydliggöra de ramverk kommunledningen har att arbeta efter och för att få in medborgarnas kompetens, erfarenhet och engagemang tror Anna-Lena starkt på dialog.

- Dialog är bra i alla lägen. Annars vet jag att minsta missförstånd kan få gigantiska proportioner. Med Medskapandegruppen i Gråbo trampar vi ny spännande mark. Jag var med på ett av de första mötena när reaktionen var: "Menar ni allvar?". Reaktionerna på Medskapandegruppen har varit mycket positiva och det är viktigt att vi också kan leverera synliga resultat. Det handlar om att arbeta både långsiktigt och kortsiktigt. Så har vi även lyckats göra med Chalmers arkitekturs mastersstudenters fördjupningsarbeten – en del kan vi börja konkretisera direkt, andra – mer visionära – kan vi ha som inspiration inför framtiden.