Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Vi skrotar nånannanismen

När det gäller Gråbos utveckling så är det mycket som händer och som är på gång, men hur skapas delaktighet och en gemensamhetskänsla i en ort som växer?

 

"Mitt namn är Eva Andersson och jag kom till Gråbo för 34 år sedan. Uppvuxen i Vänersborg med föräldrar som var egna företagare i form av ägare till en livsmedelshandel. Gift med Larshåkan och har två utflugna barn, Robin nu 33 år och Evelina 24 år.

Bild på Eva AnderssonEva Andersson (c)En medskapandegrupp har formats där representanter från föreningar, kyrkor och politiker ska var en del i processen. Det finns så mycket goda krafter i samhället som måste träffas och kunna konkretisera möjligheter.

Ett bra samhälle formas av medborgarna och då är det viktigt med delaktighet och öppenhet, medskapandegruppen är ett spännande forum och en bra start.

Nu gäller det bara att resten av samhället också kommer in i processen att göra det hållbara Gråbo till en verklighet, alla kan alltid göra något. Låt oss skrota "nånannanismen". Jag och min make bestämde oss för att köpa alla julklappar inom kommunens gränser, det gick utmärkt vill jag meddela.

Ibland, rätt ofta faktiskt, är att när Gråbo ska beskrivas så ser många bara det dåliga medan jag alltid har försökt se det fina. När man pratar om det hemska torget ser jag de fantastiska mataffärerna vi har, den fina allén som finns utefter Hjällsnäsvägen, Sverigeleden som tar oss både norr och söder ut, de nya spännande skolorna, LP Idrottspark, Parasollen som mötesplats för de äldre. Nu har vi ett nytt äldreboende där vi kan få möjlighet att forma ett spännande kreativt liv för de boende.

Här kommer delaktigheten in, vilka ingångar kan skolor, föreningar, enskilda medborgare som vill göra gott integreras i dess verksamhet i form av volontärsarbete. Ny teknik kan göra boendet till ett flaggskepp i ett modernt samhälle. Självklart ser jag också ett torg som behöver stylas och mycket annat som behöver åtgärdas.

Vi behöver ta fram en handlingsplan på allt som behöver förbättras. Sätta upp det i punktform på en stor plakat där vi sedan kan bocka av allteftersom och fira med tårta när varje punkt är genomförd. Alla kan följa med på vad som händer och se om det möjligtvis finns något man själv kan ställa upp på. Jag tror att det finns en hel del människor som vill göra gemensamma saker, men vet inte riktigt , dels vad man kan göra och hur man kommer in i gemenskapen.

Bra informationsforum är Gråbo.nu, låt oss använda detta så att alla kan bli en del av det fantastiska Gråbo – det hållbara samhället, där möjligheterna finns."

Utdrag ur Eva Andersson krönika på webbplatsen gråbo.nu. Eva sitter i kommunstyrelsen för Centerpartiet.