Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Earth Hour

Världen släckte under Earth Hour, 28 mars 2020, klockan 20.30-21.30! Så här uppmärksammade Lerums kommun Earth Hour. Nästa Earth Hour är 27 mars 2021.

Vad gör du i sommar? - Det beror på vädret! Föredrag med Martin Hedberg

Hur hänger klimatet ihop med världens väder? Hur hänger klimatet ihop med samhällsutveckling och ekosystem? Hur påverkar vi klimatet och hur påverkar klimatet oss?
Meteorologen Martin Hedberg, aktuell med boken Extremt väder, bjöd på en resa genom klimatsystemens vetenskap och berör många intressanta frågor.

Ta tåget till Europa! Martin Hedberg ger tips och tankar inför tågresan i Europa och ett mer hållbart vardagsliv.

I samband med Earth Hour satte vi extra ljus på klimatfrågan och kunde lyssna spännande seminarium i två delar.

Du når del ett av föredraget genom att klicka på länken:

https://youtu.be/TMOQjEKsjOs

Du når del två av föredraget genom att klicka på länken:

https://youtu.be/lJKLAaJDLBk

 

Solceller och elbilsladdning

Nu har de laddbara bilarna kommit på allvar. Ungefär 30 procent av de nyregistrerade bilarna är nu laddbara. I Lerum är drygt två procent av alla bilar laddbara.
Det vanligaste är att ladda bilen hemma. Men hur gör man om man bor i en bostadsrättsförening? Vad behöver föreningen eller företaget tänka på? Kortsiktigt, långsiktigt? 

Förra året nästan fördubblades antalet solcellsanläggningar i kommunen! Solceller är en lönsam investering där föreningen både kan sänka sina elkostnader och få intäkter av såld el.
Tips och tankar om vad föreningen behöver tänka på när medlemmarna frågar!

Energirådgivningen i Lerum ordnade två digitala föreläsningar om solceller och elbilsladdning i samband med Earth Hour 2020.

 

Floda cykelhusNya cykelgaraget i Floda!

Under Earth Hour-dagarna var det extra roligt att parkera cykeln i det nya cykelgaraget vid Floda station. Röda mattan var utrullad för cyklisterna, radion spelade och belysningen gjorde cykelgaraget färgsprakande! För att använda det nya cykelgaraget behöver man registrera sig. Registrera dig på www.lerum.se/e-tjanster. Läs mer på www.lerum.se/cykelbod

Hitta massor av inspiration här på webben och var med och diskutera i sociala medier, med hashtaggen #Connect2earth.

Huvudsyftet med Earth Hour är att uppmana världens ledare att agera i klimatfrågan. 

Hur gröna är dina pengar på börsen?

En guidning bland börsens bolag där den nya grön, hållbara och fossilfria ekonomin växer fram. Inför Earth Hour höll kommunens energirådgivare Peter Rosengren i frukostsnacket tisdagen den 24 mars på Garveriet i Floda och presenterade några av våra mest hållbara företag på börsen. (Detta föredrag hölls som planerat och är ej inspelat.)

 

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling.

Bilen, Biffen, Bostaden, Butiken och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbelastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2019 deltog runt 260 av landets 290 kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.