Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Earth Hour

Earth Hour är världens största klimatmanifestation som sätter ljuset på klimatförändringarna och den minskande biologiska mångfalden. 2021 var Earth Hour 27 mars.

Under Earth Hour brukar man släcka belysningen under en timma. Det är ett sätt att skicka en uppmaning till världens ledare att ta kraftfulla beslut för klimatet.

Earth Hour i Lerum 2021

I Lerum rullade vi ut röda mattan under Earth Hour för cykling, solenergi och biologisk mångfald. 

Med ökad cykling skulle naturen slippa stora mängder utsläpp av avgaser som påverkar miljön och klimatet. 

Det finns solenergi för alla. Man kan ha egna solceller på taket. Man kan köpa andelar i en solcellspark och man kan köpa aktier i företag som på något sätt jobbar med solenergi. På svenska börsen finns företag som säljer solcellspaneler, tillverkar utrustning som gör solcellspaneler eller på olika sätt gör om solenergin till framför allt el. 

Vår livsstil och sätt att hantera jordklotet har gjort livet svårt för naturen på många sätt. Vi är beroende av alla djur, insekter och växter. Vi behöver alla våra bin, humlor och fjärlilar för att vi ska få grönsaker, frukt och ja, nästan allt vi äter.

Earth Hour rullade ut röda mattan för Växtvalskatalogen som tagits fram i Lerum. Där finns tips på olika växter som våra insekter tycker särskilt mycket om. 

Vad kan jag göra?

Man brukar säga att varje person i Sverige står bakom ungefär 10 ton växthusgasutsläpp varje år och att det behöver minska till två ton. För att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Bra exempel är att plocka fram cykeln så den är klar att använda och titta på begagnatannonser i stället för att köpa nytt, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt och bidrar till en hållbar utveckling.

Bilen, Biffen, Bostaden, Butiken och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla oftare och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbelastning. Välj gärna ekologiskt och säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. För de som sparar i fonder och aktier är det enkelt att välja hållbarhetsmärkta fonder och aktier i företag som inom exempelvis förnybar energi och miljöteknik. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.  

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där runt 200 länder deltar. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. Varje år deltar nästan samtliga av landets 290 kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.