Klimatsmart mat

Vår matkonsumtion är en av framtidens viktigaste frågor. Människans produktion av mat är en av de aktiviteter som påverkar miljön allra mest. Odling och djurhållning förändrar landskapet, använder energi och påverkar flödet av näringsämnen. Lerums kommun köper in stora mängder mat varje år, mat som serveras i skolor och inom omsorgen.

För att minska den negativa miljöpåverkan som maten ger upphov till har Lerums kommun bestämt sig för att satsa på ekologiska livsmedel i så stor utsträckning som möjligt.

Ekologisk mat

Vi har under de senaste åren arbetat för att höja den sammanlagda mängden ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter, som förskola, skola och äldreboenden. 2012 var andelen ekologiskt producerad mat 34,9 procent. Det är fjärde plats i Sverige.

Minskad köttkonsumtion

Vi arbetar också för att minska köttkonsumtionen genom att öka andelen helt vegetariska rätter. Under 2012 minskade köttkonsumtionen med tio procent och förhoppningen är att ha en minskning med ytterligare tio procent fram till och med 2014.

Fairtrade city

Ett engagerat arbete, större utbud av rättvisemärkta produkter och en upphandlingspolicy som tydligt styr mot etisk offentlig upphandling gör att Lerums kommun har blivit omdiplomerad Fairtrade City. Bland annat är drygt 70 procent av det kaffe och te som köps in Fairtrade-produkter. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Lerums kommun har varit Fairtrade city sedan 2009. Klicka här för att läsa mer om Lerums kommun som Fairtrade city.

En hållbar matkasse

För att inspirera fler att laga klimatsmart mat har vi startat en gratis recepttjänst med hållbara recept. De flesta recept tas fram av vår egen måltidsservice. Men vi har också engagerat invånarna att skicka in sina egna bästa hållbara recept. Vi har haft kampanj med kändiskockar och våra politiker har gett förslag på gott och hållbart. En hållbar matkasse startade 2012. 

Fungerar det?

Under 2011 var 25 procent av maten som serverades i skolor och inom omsorgen ekologisk. Här nedanför finns en graf som beskriver hur andelen ekologiska livsmedel i den kommunala sektorn har utvecklats för Lerum och de 25 procent bästa kommunerna i Sverige.