Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Livsmedel och konsumtion

I linje med Vision 2025 är Lerums kommun Fairtrade City–diplomerad. Kommunen är har även satsat på ekologisk mat och hållbar mat.

Kommunen vill tillsammans med lokala aktörer lyfta fram utbudet av Fairtrade & ekologiska produkter och uppmuntra till hållbar konsumtion. Under nationella kampanjen "Fairtrade Fokus" i oktober deltar därför kommunen och lokala butiker, caféer, restaurang, kyrkor och föreningar med olika aktiviteter. Till kommunens verksamhet köps idag in kaffe, te, bananer och drickchoklad.

Lerum är en Fairtrade city

Lerums kommun är sedan 2009 (omdiplomerade 2014) en diplomerad Fairtrade city. Det innebär att vi engagerar oss för rättvis handel och etisk konsumtion. Det gör vi tillsammans med butiker, caféer, restauranger, företag, intresseorganisationer och kommuninvånare genom olika aktiviteter och projekt. Bland annat anordnar kommunen ambassadörsutbildningar, Fairtrade frukostar och informationsträffar.

Omslag Hållbar matbokHållbar mat

Boken "Ett hållbart matår" gavs ut i december 2014 och bygger på recept som ligger i linje med årstiderna. De flesta kommer från kommunens Måltidsservice, som under ett par år delat med sig av sina recept till invånarna genom tjänsten "En hållbar matkasse". Nu är de bästa recepten från "En hållbar matkasse" samlade i matboken, varvat med matreportage från olika delar av kommunen.

Ekologisk mat

Lerums kommun ligger på nionde plats bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboenden.